Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 september 2014 10:47

KLM schikt met echtgenoot overleden dikke passagier

KLM schikt met echtgenoot overleden dikke passagier
Vilma Soltesz vlak voor haar dood.

KLM, Delta Airlines en Lufthansa hebben een schikking getroffen met de man van een te dikke passagier. Hij had miljoenen geclaimd vanwege de dood van zijn vrouw, die dankzij de luchtvaartmaatschappijen niet terug naar huis mocht vliegen.

Haar echtgenoot Janos eiste een maand na de dood van Vilma Soltesz 4,3 miljoen euro smartengeld. Welk bedrag hij uiteindelijk heeft gekregen, is geheim, schrijft de NY Daily News. 

Soltesz (56) woog 192 kilo toen zij in oktober 2012 na haar vakantie van Hongarije terug naar huis in New York wilde reizen. Ze leed aan een nierziekte en diabetes. Na een gedeeltelijke amputatie van haar been was ze afhankelijk van haar rolstoel. Voor zowel de heen- als terugreis had Soltesz vanwege haar postuur twee stoelen geboekt. De heenreis verliep zonder problemen, maar de terugreis niet.

ZIE OOK: KLM past stoelen niet aan na dood dikke passagier

Soltesz had een ticket om met KLM terug van Boedapest naar New York te vliegen. Maar in haar rij in het KLM-toestel was de rugleuning kapot. Daardoor kon ze niet van haar rolstoel naar haar stoelen manoeuvreren. KLM bood haar geen nieuwe stoelen aan, maar vertelde Soltesz dat ze de volgende dag opnieuw kon vliegen; maar dan met Delta Airlines en vanaf Praag - vijf uur rijden van Boedapest.

Samen met haar man Janos reed ze naar Praag. Maar ook daar kon ze niet vertrekken. Delta had geen geschikte rolstoel waarmee de luchtvaartmaatschappij haar het vliegtuig kon transporteren. 

ZIE OOK: KLM weigert dikkerd: asociaal?

Ze keerden terug naar hun vakantiehuis in Hongarije. Hun reisagent regelde een vlucht met Lufthansa, waarbij hij aangaf dat Soltesz vanwege haar zwaarlijvigheid en rolstoel extra hulp nodig had. Dit keer kon Soltesz ook echt plaatsnemen op een vliegtuigstoel. Maar voor de vlucht vertrok, werd het echtpaar door de gezagvoerder te verstaan gegeven dat ze het toestel onmiddellijk moesten verlaten. De extra assistentie die Soltesz nodig had, leverde volgens Lufthansa te veel vertraging op voor de andere passagiers.

Soltesz kwam uiteindelijk nooit meer thuis. Haar man Janos vond Vilma Soltesz op 24 oktober dood in haar bed. 

Topnieuws