Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Ingrijpen in Syrie

Ingrijpen in Syrie

Hij zegt het niet met zo veel woorden, maar de Syrische president Assad laat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS duidelijk doorschemeren dat het niet in het belang van de VS is om zijn regime aan te vallen.

Hij zegt het niet met zo veel woorden, maar de Syrische president Assad laat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS duidelijk doorschemeren dat het niet in het belang van de VS is om zijn regime aan te vallen.

Hij zegt het niet met zo veel woorden, maar de Syrische president Assad laat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS duidelijk doorschemeren dat het niet in het belang van de VS is om zijn regime aan te vallen.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Buitenland
05 november 2013 12:30, in:

Ingrijpen in Syrie

Bodem schatkist OPCW in zicht

Bodem schatkist OPCW in zicht

Nobelprijswinnaar OPCW, onder meer belast met de vernietiging van de chemische wapens van Syrië, heeft maar tot het eind van deze maand voldoende geld voor de uitvoering van die taak.

De OPCW zal op korte termijn meer geld moeten verzamelen om de vernietiging van de wapenvoorraden te kunnen betalen.

Eén en ander blijkt uit een document van de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens van vorige maand, dat persbureau Reuters heeft ingezien. De OPCW heeft tot nu toe ongeveer 10 miljoen euro bijeengebracht voor de vernietiging van de chemische wapens van Syrië. Eind november is dat geld op. 

08 september 2013 19:40, in:

Ingrijpen in Syrie

Syrische leger wil al maanden inzet gifgas

Syrische commandanten dringen al maanden aan op de inzet van chemische wapens tegen de eigen bevolking. Dat schrijft Bild am Sonntag op basis van bronnen bij de Duitse geheime dienst.

De informatie komt van 'afluisterschip' Die Oker van de Duitse marine, die voor de Syrische kust telefoongesprekken en andere communicatie tussen de Syrische troepen afluistert.

De roep om de inzet van gifgas zou tot nu toe steeds zijn afgewezen. Ook is er geen bewijs dat Assad persoonlijk toestemming heeft gegeven voor de gifgasaanval van vorige maand bij Damascus.


 

08 september 2013 17:15, in:

Ingrijpen in Syrie

Assad: Aanhangers laten aanval niet onbestraft

Een aanval op Syrië kan verstrekkende gevolgen hebben voor de burgeroorlog in Syrië én voor de VS. President Assad zegt dat 'sommige van zijn aanhangers' een aanval zullen vergelden.

Assad reageert in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS op de Amerikaanse plannen om het regime in Syrië aan te vallen. Hij herhaalt ook dat hij niet achter de gifgasaanval zit van vorige maand.

'Verschrikkelijk wat er is gebeurd'
De president zegt wel mee te voelen met zijn volk na de gifgasaanval. "Als leider van mijn land vind ik het verschrikkelijk wat er met mijn burgers is gebeurd."

Assad ontkent dat de VS overtuigend bewijs heeft van het gebruik van chemische wapens. Assad zegt in het interview dat de zender met hem in Damascus had, dat hij vreest dat de rebellen de overhand krijgen in het conflict, als de VS zijn troepen aanvallen. De Amerikanen hebben steeds aangegeven dat ze geen ander regime willen. Het hele interview met Assad wordt morgen uitgezonden op CBS.


 

08 september 2013 10:10, in:

Ingrijpen in Syrie

Iran waarschuwt EU: Ingrijpen Syrië kan 'hel' worden

Iran vindt dat de Europese Unie een militaire actie van de VS tegen Syrië niet moet steunen. Volgens parlementsvoorzitter Ali Larijani is Syrië 'een mijnenveld' waar de EU beter buiten kan blijven.

"De Amerikanen zijn zich er niet van bewust dat het begin van deze crisis misschien eenvoudig lijkt, maar dat het einde hels kan zijn", zegt Larijani. Iran staat net als Rusland aan de kant van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.
    
Larijani reageerde op het EU-standpunt dat zaterdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius tot stand kwam. Dat hield onder meer in dat de 28 EU-landen sterke aanwijzingen zien dat het Syrische regime achter een aanval met chemische wapens zit.
    
Volgens de EU is een 'duidelijke en sterke' reactie nodig als dat vast komt te staan, maar moet dit wel gebeuren via de VN-Veiligheidsraad. Die is voorlopig nog verdeeld over Syrië en onmachtig gebleken om iets aan de oorlog in Syrië te doen.

08 september 2013 08:31, in:

Ingrijpen in Syrie

TV-spotje zit Obama in het vaarwater

TV-spotje zit Obama in het vaarwater

Een tv-spotje kan de plannen van president Obama om aanvallen op Syrië uit te voeren, aardig dwarsbomen.

Kijkers krijgen in het spotje een telefoonnummer te zien en worden aangespoord Congresleden te bellen om hen over te halen nee te stemmen tegen een militair ingrijpen in Syrië.

Het 30 seconden lange spotje is afkomstig van de liberale actiegroep MoveOn. De groep is fel gekant tegen militair ingrijpen in Syrië. In het spotje, met het motto 'Don't lead us down that road again', wordt Obama er fijntjes aan herinnerd dat de acht jaar dat de VS oorlog voerde in Irak en de tien jaar dat de Amerikanen in Afghanistan zaten, vooraf ook niet gepland waren.

MoveOn is bang dat de Verenigde Staten ook in Syrië aan een jarenlange oorlog vast zullen zitten als Obama besluit Syrië aan te vallen. De Amerikaanse president wil Syrië straffen voor de gifgasaanval die enkele weken geleden honderden Syriërs het leven kostte.

Voor ingrijpen in Syrië heeft Obama de steun van het Congres hard nodig.

 

 

 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Obama zet groot in: de Anchors van alle grote tv-nieuwsrubrieken krijgen zeldzaam 1-op-1 interview met president op maandag.” @erikmouthaanRTL op Twitter

07 september 2013 21:43
"Geweld en oorlog leiden slechts tot de dood. Geweld en oorlog zijn de taal van de dood."
Paus Franciscus waarschuwt weer voor militair ingrijpen in Syrië
07 september 2013 20:55, in:

Ingrijpen in Syrie

'Obama weet niet of hij VN-rapport afwacht'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog niet besloten of hij het rapport van de VN-inspecteurs afwacht, voordat hij tot militaire acties tegen het bewind in Syrië besluit. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, gezegd.

De VN-inspecteurs hebben onderzocht of er ruim twee weken geleden bij aanvallen op dorpen bij de Syrische hoofdstad Damascus chemische wapens zijn gebruikt. Hun rapport wordt binnen enkele weken verwacht.

 

07 september 2013 16:08, in:

Ingrijpen in Syrie

VS dankbaar voor 'sterke' EU-verklaring Syrië

De Verenigde Staten zijn dankbaar voor de verklaring van de Europese Unie over Syrië, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij sprak van een 'sterke verklaring over de noodzaak voor verantwoording'.

In de verklaring staat dat de gifgasaanval in Syrië, die naar alle waarschijnlijkheid vorige maand heeft plaatsgevonden, een ernstige schending van de mensenrechten was en een oorlogsmisdaad. Er zijn volgens de EU sterke aanwijzingen dat het Syrische regime achter de inzet van chemische wapens tegen burgers zat.

 

07 september 2013 13:36, in:

Ingrijpen in Syrie

Obama: Syrië wordt geen Irak of Afghanistan

Obama: Syrië wordt geen Irak of Afghanistan

Een militaire actie tegen Syrië zal niet uitlopen op een oorlog als die in Irak of Afghanistan. Dat heeft president Barack Obama de Amerikanen voorgehouden in zijn wekelijkse radiotoespraak.

"Elke actie die we ondernemen zal beperkt zijn, zowel in tijd als in omvang", aldus Obama. "Dit wordt geen nieuw Irak of Afghanistan." Volgens de president is de door hem gewenste aanval bedoeld om te voorkomen dat de Syrische regering opnieuw chemische wapens inzet.

Obama loopt met zijn uitspraken waarschijnlijk vooruit op de toespraak die hij heeft aangekondigd voor dinsdag. Daarin zal hij de Amerikanen toespreken over de Syrië-crisis.

 

07 september 2013 13:03, in:

Ingrijpen in Syrie

'Ook VS wil VN-rapport Syrië afwachten'

Net als de Europese landen wil nu ook de VS het VN-rapport over Syrië afwachten, voordat zij de knoop doorhakken over een militair optreden tegen het Syrische regime. Dat zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tegen zijn Europese collega's hebben gezegd.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn bij elkaar in de Litouwse hoofdstad Vilnius om te praten over de situatie in Syrië. Zij gaven eerder aan dat zij het rapport van de VN willen afwachten voordat ze een besluit nemen over eventuele acties. 

VS voor militair ingrijpen
De VS bepleiten een militaire actie tegen de Syrische machthebbers na een aanval met gifgas eind vorige maand op burgers. De Amerikaanse maatregel zou zijn bedoeld om iedereen af te schrikken die chemische wapens wil gebruiken.

Volgens Washington is het duidelijk dat het regime achter de aanval zat. De VS willen nu met het onafhankelijke VN-rapport hun geloofwaardigheid vergroten.

07 september 2013 11:03, in:

Ingrijpen in Syrie

'EU: Assad achter gifgasaanval'

Het Syrische regime zat achter de dodelijke gifgasaanval vorige maand bij Damascus, daar bestaat geen serieuze twijfel over. Dat zouden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken stellen na hun beraad over de situatie in Syrië.

Europa de verantwoordelijkheid voor de gifaanval bij het Syrische regime. Dat zou volgens diplomaten in de afsluitende verklaring komen te staan van het beraad in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Politieke oplossing
De inzet van chemische wapens is een ernstige schending van het internationaal recht. Een 'passende reactie' is nodig, maar eerst moet het rapport van de Verenigde Naties over de aanval worden afgewacht.

De EU-landen benadrukken dat voor het conflict in Syrië geen militaire oplossing bestaat. Zij hameren op de noodzaak om te zoeken naar een politieke oplossing.

07 september 2013 10:08, in:

Ingrijpen in Syrie

Kerry zoekt steun Syrië bij EU-ministers

Op eigen verzoek is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangeschoven bij de vergadering van zijn EU-collega's in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Hij hoopt steun te krijgen voor zijn plan om Syrië te straffen voor het gebruik van gifgas.

De EU-landen willen de uitkomst van het VN-onderzoek afwachten. Zij vinden ook dat de VN het voortouw moet nemen bij de besluitvorming over een eventuele militaire actie. De Europese ministers hopen op hun beurt Kerry van hun standpunt te kunnen overtuigen.

Tot vrijdag zaten de EU-landen zelf niet op één lijn. Frankrijk vond de tijd al rijp voor een ingrijpen in Syrië. Maar na de G20-top in Rusland zei de Franse president François Hollande dat ook hij het verslag van de VN-inspecteurs wil afwachten.

06 september 2013 10:57, in:

Ingrijpen in Syrie

Rusland stuurt grootste marineschip naar Syrië

Rusland stuurt zijn grootste marineschip, de Nikolai Filtsjenkov, naar de Syrische kust. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Het schip neemt in Novorossiysk 'speciale lading' aan boord, aldus Interfax, maar over die lading worden geen mededelingen gedaan. Rusland zegt dat de Russische schepen in de Middellandse Zee de veiligheid in de regio zullen garanderen.

06 september 2013 08:59, in:

Ingrijpen in Syrie

'Iran valt VS-ambassade Irak aan bij ingrijpen Syrië'

Als de VS militair ingrijpt in Syrië, dan wil Iran de Amerikaanse ambassade en andere doelen in Irak laten aanvallen.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een opdracht van Iran onderschept aan Iraakse militanten om in actie te komen zodra de VS Syrië aanvallen, meldt The Wall Street Journal.

De krant beroept zich op militaire functionarissen. Het Amerikaanse leger probeert in kaart te brengen welke reacties kunnen worden verwacht van Syrië en zijn bondgenoten bij een interventie. Zo zou de diplomatieke vestiging in de Libanese hoofdstad Beiroet een doelwit kunnen zijn voor de militante Hezbollah en wordt de vloot kleine schepen van Iran in de Perzische Golf nauwlettend in de gaten gehouden.


 

06 september 2013 08:12, in:

Ingrijpen in Syrie

Rusland: Geen meerderheid ingrijpen Syrië

Rusland ziet geen meerderheid onder de G20-landen voor een gewelddadig ingrijpen in de burgeroorlog in Syrië.

Dat zei een woordvoerder van het Kremlin op de tweede en laatste dag van de top van de G20 in Sint-Petersburg, meldt het Russische persbureau Interfax..

Volgens hem zijn er ongeveer evenveel voor- als tegenstanders voor een militaire interventie. De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels een gesprek over Syrië gehad met de Britse premier David Cameron. Tot een overleg met de Amerikaanse president Barack Obama is het volgens de woordvoerder nog niet gekomen.
 

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Ziet er slecht uit voor Obama: 155 leden (van 435) Huis van Afgevaardigden zeggen al tegen actie in Syrië te stemmen en pas 39 afgevaardigden zeggen dat ze zeker ja zullen stemmen op de motie van het Witte Huis” @erikmouthaanRTL op Twitter

05 september 2013 11:58, in:

Ingrijpen in Syrie

China: Aanval Syrië schaadt wereldeconomie

China heeft gewaarschuwd dat een aanval op Syrië de wereldeconomie schaadt en de olieprijzen zal opjagen. Het Aziatische land schaart zich daarmee achter Rusland.

De Chinese viceminister van Financiën Zhu Guangyao deed zijn uitspraken voorafgaand aan de G20-top in Sint-Petersburg. De Russische president Vladimir Poetin wil de Verenigde Staten afhouden van een militaire actie tegen Syrië.
 
De Syrische regering heeft volgens de VS en andere westerse landen chemische wapens ingezet. De top wordt overschaduwd door de meningsverschillen tussen de VS en G20-gastheer Rusland over de aanpak van de Syrië-crisis.
 
05 september 2013 05:59, in:

Ingrijpen in Syrie

Amerikaan Boehner wil niet met Russen praten over Syrië

Amerikaan Boehner wil niet met Russen praten over Syrië

John Boehner, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil niet met een Russische delegatie praten over de burgeroorlog in Syrië.

Hij heeft een verzoek van de Russische ambassade afgewezen, meldt nieuwszender CNN.
    
De Russen willen een delegatie van parlementsleden naar Washington sturen voor overleg met Congresleden. Boehner, leider van de Republikeinen, is de eerste politicus die op het verzoek heeft gereageerd. Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië en heeft grote bezwaren tegen een mogelijke Amerikaanse aanval.

De Amerikaanse regering hoopt juist het Congres te overtuigen van militair ingrijpen. Volgens president Barack Obama is het noodzakelijk dat het Syrische regime wordt gestraft voor de inzet van gifgas tegen burgers. Zijn Russische collega Vladimir Poetin wil eerst bewijzen zien.
    
VN-onderzoekers zijn nog bezig met het analyseren van monsters uit Syrië. Mocht uit dat onderzoek blijken dat inderdaad gifgas is gebruikt, rest de vraag wie dat heeft gedaan: de regering van president Bashar al-Assad, zoals de Amerikanen zeggen, of een van de rebellengroepen, zoals Poetin suggereert.


 

04 september 2013 21:31, in:

Ingrijpen in Syrie

Senaatscommissie stemt in met militair ingrijpen Syrië

Een opsteker voor president Barack Obama. De buitenlandcommissie van de Amerikaanse senaat heeft zojuist ingestemd met een beperkte militaire actie in Syrië.

De commissie autoriseerde militair ingrijpen met 10 stemmen vóór en 7 stemmen tegen. Het is de eerste horde in een reeks van stemmingen in de VS.

Ook de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat John McCain, die eerder vandaag zei dat de tekst van de resolutie te zwak was, stemde in met ingrijpen.

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden houdt momenteel nog een hoorzitting over Syrië. Volgende week, als het congres weer bijeen is, wordt er definitief besloten over ingrijpen in Syrië.

04 september 2013 21:11, in:

Ingrijpen in Syrie

Amerikaanse aanval op Syrië kost 'tientallen miljoenen'

Een Amerikaanse militaire aanval op Syrië zal 'tientallen miljoenen dollars' kosten. Dat zei minister van Defensie Chuck Hagel vandaag in het Huis van Afgevaardigden.

Het ministerie van Defensie wilde eerder geen uitspraken doen over de kosten van ingrijpen. Een woordvoerder van het departement zegt dat de aanval betaald kan worden uit de bestaande reserves. Mogelijk moet er wel een aanvullende bijdrage worden gevraagd aan het congres.

04 september 2013 20:33, in:

Ingrijpen in Syrie

Senaat: Actie in Syrië mag 60 dagen duren

De Amerikaanse Senaatscommissie Buitenlandse Zaken wil militair ingrijpen in Syrië beperken tot 60 dagen. Daarna kan het Witte Huis vragen om een eenmalige verlenging van 30 dagen.

Dat zegt commisievoorzitter senator Bob Menendez. De resolutietekst van de Senaatscommissie lijkt grondtroepen uit te sluiten. De commissie werkt momenteel aan de exacte tekst van de resolutie. Daar wordt later vanavond nog over gestemd. 

Het is nog niet bekend of de Republikeinse senator John McCain, die de concepttekst eerder vandaag nog te zwak noemde, ook vóór zal stemmen. 

"Deze resolutie heeft een duidelijke boodschap voor de wereld", zegt commissievoorzitter Menendez. "De VS zal het gebruik van chemische wapens waar ook ter wereld nooit tolereren."

De buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden spreekt vandaag ook over Syrië. Volgende week komt het congres terug van reces.

04 september 2013 20:21, in:

Ingrijpen in Syrie

Rusland blijft regime Assad steunen om geld

Rusland blijft het Syrische regime steunen, ondanks dat veel landen met bewijzen komen dat Assad chemische wapens heeft gebruikt. Dat komt omdat Rusland daar belang bij heeft, want ze verdienen veel geld aan het regime van Assad. Maar toch is dat niet het enige: de Russen willen ook gehoord worden op het internationale toneel.

04 september 2013 20:16, in:

Ingrijpen in Syrie

'Syrische rebellen gebruikten in maart chemische wapens'

Rusland zegt bewijs te hebben dat de Syrische rebellen in maart chemische wapens hebben ingezet. Raketten die toen zouden zijn gebruikt, lijken sterk op raketten die door de rebellen worden gemaakt en ingezet.

De wapens zouden zijn ingezet in de stad Aleppo. Dat blijkt volgens de Russen uit bevindingen van een niet nader genoemde expert.

Moskou liet meteen doorschemeren dat Russische bevindingen worden genegeerd door andere landen. Landen die het Syrische regime de schuld geven van de gifgasaanval van vorige maand bij Damascus zouden bewijzen dat de rebellen chemische wapens gebruiken juist afzwakken.

04 september 2013 19:31, in:

Ingrijpen in Syrie

Senaatscommissie stemt om 20:00 uur over Syrië

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken komt vanavond bijeen om te stemmen over goedkeuring van geweld tegen Syrië. Dat heeft de commissievoorzitter gezegd.

De vergadering begint om 20:00 uur Nederlandse tijd, aldus senator en commissievoorzitter Bob Menendez. De buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden houdt nu nog een hoorzitting over militaire actie.

Pas volgende week dinsdag komt het voltallige Amerikaanse congres bij elkaar om zich over Syrië te buigen. Als het congres zich heeft uitgesproken vóór ingrijpen, zal Obama pas beginnen met een militaire actie. Het congres is nu nog met reces.

04 september 2013 16:02, in:

Ingrijpen in Syrie

McCain: ik kan conceptresolutie Syrië niet steunen

McCain: ik kan conceptresolutie Syrië niet steunen

De Amerikaanse senator John McCain zegt dat hij de conceptresolutie die ingrijpen in Syrië mogelijk maakt, niet kan steunen. Het is een opmerkelijke draai van de oud-presidentskandidaat.

Eerder zei McCain nog dat een stem tegen militaire actie in Syrië 'rampzalig' zou zijn. Nu stelt hij dat de tekst van het concept zo afgezwakt is, dat de resolutie niet sterk genoeg meer is.

"Er zijn een aantal mensen ongelukkig met de tekst". zei McCain tegen verslaggevers op Capitol Hill. De Senaat wilde vandaag nog over de resolutie stemmen.

04 september 2013 15:14, in:

Ingrijpen in Syrie

Obama: Reactie op barbaarse Syrische aanval is noodzakelijk

Obama: Reactie op barbaarse Syrische aanval is noodzakelijk

De internationale gemeenschap kan niet blijven zwijgen na de barbaarse aanval met chemische wapens door het Syrische regime. Een reactie is noodzakelijk.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een tussenstop in Zweden, onderweg naar de G20-bijeenkomst in Rusland die morgen begint.

Niet reageren op het gebruik van chemische wapens zou er volgens Obama voor zorgen dat er in de toekomst meer chemische wapens worden gebruikt. Volgens de president staat de geloofwaardigheid van de internationale gmeenschap op het spel.

04 september 2013 12:38, in:

Ingrijpen in Syrie

Kamer ingelicht over bewijs gifgasaanval

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben geen harde bewijzen dat op 21 augustus in Damascus een gifgasaanval heeft plaatsgevonden. Laat staan dat ze weten dat die door het regime van Assad is gepleegd. Dat blijkt na een rondgang van RTL Nieuws langs Kamerleden, die vanochtend vertrouwelijk zijn geïnformeerd door de geheime diensten.

Over de inhoud van de informatie mochten de Kamerleden niets zeggen. Maar SGP-fractieleider Kees van der Staaij zei wel dat hij nu meer overtuigd is dat het kabinet niet weet of en door wie de gifgasaanval is uitgevoerd. Bij de aanval kwamen volgens Amerikaanse inlichtingendiensten meer dan 1400 mensen om het leven, onder wie ruim 400 kinderen.

Of de Nederlandse inlichtingendiensten over eigen informatie beschikken, is onduidelijk. Dat valt onder de vertrouwelijkheid van het geheim overleg. Michiel Servaes van de PvdA: "Het gaat om een combinatie van eigen informatie en ontvangen inlichtingen van zusterorganisaties. Het is aan het kabinet om zich daarover een oordeel te vellen. En tot nu toe is dat oordeel dat er onvoldoende informatie is om vast te stellen dat de gifgasaanval heeft plaatsgevonden en door wie."

Ook mochten de Kamerleden niet zeggen of de Amerikanen hun bewijzen met Nederland hebben gedeeld. Als dat al is gebeurd, dan hebben die bewijzen het kabinet en de Kamer in ieder geval niet overtuigd. Joël Voordewind, ChristenUnie: "Ik ben gesterkt in de opvatting dat het kabinet de juiste weg volgt, het spoor van de VN. Eerst moeten de harde bewijzen op tafel komen."

Het gesprek met de inlichtingendiensten duurde anderhalf uur.

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“NL-inlichtingendiensten hebben geen bewijs dat gifgasaanval Syrie heeft plaatsgevonden en door wie. Bleek na afloop geheim overleg met Tweede Kamer.” @JosHeymans, politiek verslaggever RTL Nieuws, op Twitter

04 september 2013 07:51, in:

Ingrijpen in Syrie

Poetin sluit steun VN-resolutie niet uit

De Russische president Vladimir Putin waarschuwt: het Westen moet niet op eigen houtje gaan ingrijpen in Syrië. Maar tegelijkertijd zegt de president niet uit te sluiten dat hij toch een VN-resolutie over militaire actie tegen Syrië gaat steunen.

Maar dan moet er wel keihard bewijs zijn dat het Syrische regime het eigen volk met gifgas heeft aangevallen, zegt Poetin tegen persbureau AP. Een aanval op Syrië kan wat hem betreft alleen met toestemming van de VN.

Een aanval zonder VN-mandaat zou 'agressie' zijn. De president zegt ook dat Rusland contracten voor wapenleveranties aan Syrië zal nakomen.

 
 
04 september 2013 00:10, in:

Ingrijpen in Syrie

'Senaatscommissie wil vandaag stemmen over Syrië-resolutie'

De Amerikaanse Senaat wil zo snel mogelijk de tekst voor een Syrië-resolutie af hebben, zodat de senaatscommissie buitenland er vandaag over kan stemmen.

Dat zei de Amerikaanse senator Bob Menendez. De Democraat liet weten dat er aan een tekst wordt gewerkt die toestemming geeft voor Obama's wens om militair in te grijpen in Syrië. De resolutie moet zo verwoord worden, dat er geen open einde aan de actie zit. Ook wil Menendez in de tekst vastleggen dat er geen Amerikaanse grondtroepen worden ingezet.

Eerder had minister Kerry er nog voor gepleit om alle mogelijkheden open te houden, voor het geval de situatie in Syrië uit de hand loopt. 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden moet nog spreken over de kwesitie-Syrië.

03 september 2013 22:19, in:

Ingrijpen in Syrie

Meerderheid Amerikanen tegen ingrijpen in Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama is er niet in geslaagd een meerderheid van de bevolking te overtuigen van de noodzaak tot militaire actie tegen Syrië. 56 procent is tegen ingrijpen, zo blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Ipsos.

Slechts 19 procent van de Amerikanen is vóór. Er is vrijwel geen verandering ten opzichte van een eerdere enquête vorige week, terwijl zowel Obama als minister Kerry de afgelopen week spraken over de noodzaak tot ingrijpen in Syrië.

Meerdere opiniepeilingen laten zien dat de meeste Amerikanen een militaire actie in Syrië niet zien zitten. Volgens een opiniepeiling van ABC News en The Washington Post is 6 op de 10 Amerikanen tegen ingrijpen. Uit een peiling van Pew Research werd duidelijk dat 48 procent van de Amerikanen tegen ingrijpen is. 29 procent vindt militaire actie wel een goed idee. 

03 september 2013 21:47, in:

Ingrijpen in Syrie

Kerry: Amerika trekt niet ten oorlog tegen Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama vraagt de Verenigde Staten niet om ten oorlog te trekken tegen Syrië, maar wil de mogelijkheid krijgen om het aantal chemische wapens in het land te verminderen.

Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanavond voor de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat.

Kerry beloofde de commissie dat er geen Amerikaanse militairen het land binnen zullen trekken. Hij wil die mogelijkheid echter niet volledig uitsluiten. Die inzet zou nog steeds mogelijk moeten zijn als de veiligheid van Amerika wordt bedreigd.

De bewindsman probeert de senatoren met zijn optreden over te halen tot instemming met militaire actie tegen Syrië. Nu niet handelen betekent een signaal afgeven dat aanvallen met massavernietigingswapens oké zijn, aldus de bewindsman.

Tijdens de hoorzitting werd een jonge vrouw die demonstreerde tegen ingrijpen in Syrië, uit de zaal verwijderd. "Syrië heeft een staakt-het-vuren nodig, geen oorlog!'' Zij werd door agenten uit de zaal verwijderd.