Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 januari 2016 18:28

Hoopvolle nieuwe behandeling MS: patiënten uit hun rolstoel

MS-patiënten die nog niet zo lang geleden in een rolstoel zaten, kunnen nu zonder. Het is het opmerkelijke resultaat van een proef met een 'nieuwe' behandeling voor de zenuwziekte.

Artsen in het Britse Sheffield gaven de afgelopen drie jaar 20 patiënten beenmergtransplantaties met hun eigen stamcellen. Met opvallend goede resultaten: sommige patiënten waren verlamd en kunnen nu weer lopen.

De artsen zijn blij met de hoopvolle resultaten. "Dat we een behandeling hebben waarmee we mogelijk handicaps kunnen terugdraaien, dat is enorm", zegt professor Basil Sharrack van het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield tegen de Britse zender BBC.

'Niet te geloven'
De zender sprak met een aantal patiënten die de therapie kregen. Eén van hen is een man die in 2013 de diagnose MS kreeg. "Ik ging van iemand die marathons liep naar iemand die 24 uur per dag hulp nodig had. Ik kon zelfs mijn lepel niet meer vasthouden en zelf eten." Door de ziekte was hij het gevoel in een groot deel van zijn lichaam verloren en zat hij in een rolstoel.

Een paar dagen nadat hij de eerste behandeling had gekregen, kon hij zijn tenen weer bewegen. En na vier maanden kon hij zelfstandig staan. De man heeft zijn rolstoel nog wel nodig, maar staat versteld van de vooruitgang die hij heeft zelf geboekt. "Het is niet te geloven. Het ging heel slecht met me, maar nu kan ik zwemmen en fietsen en ik ben vastberaden om weer te gaan lopen."

Geen rolstoel meer
Ook Holly kreeg de experimentele behandeling. Zij was 21 toen haar werd verteld dat ze MS heeft en nadat haar dochter geboren was, ging haar gezondheid snel achteruit. "Binnen een paar maanden kon ik mezelf niet meer aankleden of douchen. Ik kon mijn dochter niet eens meer optillen."

De vrouw zat in een rolstoel, maar wandelde na de behandeling het ziekenhuis uit. "Het is een wonder. Ik heb mijn leven en mijn zelfstandigheid terug en de toekomst ziet er weer rooskleurig uit. Ik kan een moeder zijn en voor mijn dochter zorgen."

Zware behandeling
De vrouw is twee jaar geleden behandeld en heeft sindsdien geen terugval gehad. Ook is er geen activiteit van de ziekte te zien op scans. Artsen beschrijven haar ziekte als 'slapend', en hopen dat de symptomen ook niet meer terugkomen.

Toch is de behandeling niet helemaal een geschenk uit de hemel. Het immuunsysteem van patiënten wordt met chemotherapie volledig afgebroken, waarna het met stamcellen uit het eigen bloed van de patiënt weer wordt opgebouwd. De stamcellen die uit het bloed worden gehaald, zijn zo nieuw dat ze nog niet de 'fout' hebben die ervoor zorgt dat de MS aangewakkerd wordt. "Het immuunsysteem wordt teruggebracht naar een moment voordat de MS ontstond", zegt professor John Snowden tegen de Britse zender.

Nare bijwerkingen
Hoewel de resultaten opvallend zijn, gaan patiënten tijdens de behandeling door diepe dalen. Door de chemotherapie krijgen ze last van bijwerkingen als zware misselijkheid, vermoeidheid en haaruitval.

Nederlandse onderzoekers zijn terughoudend over de nieuwe behandeling. Volgens de stichting MS Research biedt deze alleen kansen voor mensen met een agressieve vorm van MS. Vanwege de grote risico’s voor de patiënt en het feit dat slechts een klein aantal patiënten in aanmerking komen kunnen zij het nog geen doorbraak noemen.

Wat is MS?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De meeste patiënten die de diagnose krijgen, zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Bij mensen met MS ontstaat littekenweefsel doordat de bescherming van de zenuwbanen stelselmatig wordt afgebroken. Het gevolg is dat signalen uit de hersenen niet, vertraagd of niet goed in de lichaamsdelen aankomen.

Bron: MS-anders.nl / MSVN.info

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws