We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 oktober 2012 06:53

Haai zwemt door straat: veel nepfoto's van Sandy

Getty Images Deze storm bij de George Washington Bridge werd in 2009 gemaakt

Op Twitter en Facebook verschijnen veel foto's van superstorm Sandy die over de oostkust van de Verenigde Staten raast. Indrukwekkende beelden, maar er zitten ook heel wat 'nepfoto's' tussen.

Een foto van drie Amerikaanse soldaten die orkaan Sandy trotseren en manmoedig het monument van de Onbekende Soldaat blijven bewaken, werd 70 duizend keer geliked en 90 duizend keer gedeeld.

Aanstormende wolk

De foto is echter in september gemaakt. Wel in bar slecht weer, maar dus niet tijdens Sandy. Er worden veel foto's gepost van andere orkanen en ook de gemonteerde foto waarin een haai door de straten zwemt , duikt weer op.

Een foto die de afgelopen jaren iedere storm weer opduikt is die van een enorme aanstormende wolk. Ook nu weer bij Sandy. De foto is genomen voor de kust van Borneo.

'Real or fake'

Een foto van zeehond - hoe knap gemaakt ook - op een een New Yorkse stoep is overduidelijk nep, maar niet alle foto's zijn meteen op hun waarheidsgehalte te schatten. Op de Amerikaanse website The Atlantic staat een overzicht van foto's die gecheckt zijn en het predikaat fake of echt kregen .

Topnieuws