We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 november 2013 12:35, in:

Monsterstorm Haiyan

Een tyfoon, wat is dat?

Een tyfoon, wat is dat?

De tyfoon Haiyan die vandaag over de Filipijnen trekt, is de zwaarste storm van het jaar en wordt een monster-tyfoon genoemd. Wat is een monster-tyfoon, hoe ontstaat zo'n storm en kan Nederland er ook door worden getroffen?

Wat is een tyfoon?
Een orkaan wordt in het westelijk deel van de Grote Oceaan een tyfoon genoemd. Het orkaanseizoen in het westelijk deel van de Grote Oceaan is een stuk actiever dan het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan. Landen als de Filipijnen, Japan, de Korea’s, Vietnam en China liggen op een plaats waar bijna jaarlijks tyfoons aan land komen.

Hoe ontstaat een tyfoon?
Een tyfoon ontstaat eigenlijk altijd boven zee. Een tyfoon ontstaat boven zeewater dat warmer is dan 27 graden. Het warme water verdampt en stijgt op, zo ontstaan er buien wolken. Door de draaiing van de aarde kunnen de wolken ook gaan ronddraaien. Deze buien wolken kunnen dan weer uitgroeien tot een tropische depressie. 

En uiteindelijk kan een tyfoon dan weer ontstaan uit een tropische depressie, dat is vergelijkbaar met het lagedrukgebied wat wij in Nederland kennen (maar dan ontstaan ze in de tropen of subtropen). De tropische depressie gebruikt (energie uit )het warme zeewater om uit te groeien tot een tyfoon. 

Zo’n depressie krijgt een eerste naam naar de lengtegraad waar hij tot ontwikkeling kwam. Zodra de wind een snelheid van 55 km/u bereikt, krijgt de depressie een eigen naam, in dit geval Haiyan. De Filippijnse weerdienst noemt de tyfoon Yolanda.

Zodra de wind rond de kern orkaankracht 12 heeft bereikt, is het een tyfoon. Haiyan is inmiddels zelfs uitgegroeid tot een tyfoon van de vijfde categorie, de hoogste categorie, en is daarmee een super- of monster-tyfoon.

Het is de zwaarste tyfoon sinds Olivia, die Australië in 1996 trof. Tijdens die storm zijn destijds windstoten tot net boven 400 kilometer per uur gemeten.

Hoe gevaarlijk is Haiyan?
Rond het oog van Haiyan liggen de buienwolken die behalve wind ook enorme hoeveelheden regen brengen. Soms vele honderden millimeters. Daardoor kunnen overstromingen ontstaan. In combinatie met de wind kan dat enorme schade aanrichten.

Een ander gevaar is een vloedgolf die soms met zo’n storm gepaard gaat. De combinatie van de wind en drukverschillen stuwt een enorme hoeveelheid zeewater richting de kust. Zo’n vloedgolf veroorzaakte de ramp door Katrina bij de Amerikaanse stad New Orleans. Een vloedgolf van zeven meter raakte de stad.

Bij  Haiyan kan zo’n vloedgolf nog hoger zijn. Op volle zee bereikten de golven al hoogten van 15 meter. Er zijn al orkaanwinden gemeten met een gemiddelde snelheid van 280 kilometer per uur, met maxima van 350 kilometer uur.

Kan Nederland ook worden getroffen door een tyfoon?
Een tyfoon zoals Haiyan is in Nederland niet mogelijk. Het zeewater in onze omgeving is er veel te koud voor. Harde stormen met windstoten met orkaankracht, zoals vorige week maandag, zijn wel mogtelijk. Die worden veroorzaakt door ‘normale’ lagedrukgebieden.

Bron: weer.nl