We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 augustus 2014 12:53, in:

Chaos door IS in Irak

Duitse zelfmoordacties in Syrië en Irak

In Syrie en Irak zitten zo'n 400 Duitse jihadgangers. Zeker vijf radicale moslims uit Duitsland hebben de afgelopen maanden zelfmoordaanslagen in Irak en Syrië gepleegd.

Dat zegt de directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen. De 400 Duitse moslims vechten met de Islamitische Staat (IS) mee in beide landen.

Bij radicale moslims in Duitsland is de terreurbeweging veel populairder dan het al-Nusrafront, dat in Syrië het regime van president Bashar al-Assad bestrijdt en banden met de terreurbeweging al-Qaeda heeft. Volgens Maassen voelen de Duitse moslims zich aangetrokken door het 'bijzonder brute optreden, het radicalisme en de strengheid' van de aanhangers van IS.

ZIE OOK: Naïeve Duitser uit handen IS bevrijd

Aanslagen in Duitsland
Ongeveer 25 van hen zijn inmiddels in Duitsland teruggekeerd. "Wij moeten eigenlijk verwachten dat die personen hier aanslagen plegen", waarschuwde Maassen. Hij zei geen concrete aanwijzingen daarvoor te hebben, maar 'wij moeten eenvoudigweg zeer, zeer waakzaam zijn'.

Volgens het weekblad Der Spiegel zijn onder de moslims die naar Syrië en Irak zijn gereisd, ongeveer 20 oud-militairen uit de Duitse strijdkrachten. De binnenlandse veiligheidsdienst ziet radicale moslims als een steeds groter gevaar in de Duitse krijgsmacht.