We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 oktober 2011 07:43

Dexia-klanten halen 300 miljoen weg

De klanten van Dexia Bank België hebben gisteren 300 miljoen euro weggehaald bij hun bank.

België garant voor Dexia-bank buitenland132237242536242813drm/ddr16F16d9c4e00b-11b2-4ddb-a5dc-54f5175e2180België stelt zich garant voor de Dexia-bank. Dat heeft het kabinet besloten. De bank zal worden opgesplitst in een goed en een slecht deel, zoals eerder ook bij Fortis gebeurde.2011-10-04

Volgens zakenkrant De Tijd is 300 miljoen euro slechts een fractie van de totale spaargelden van Dexia in België. Enkele Dexia-klanten stapten over naar kleinere banken in België, zegt de krant.

100.000 euro spaargeld gegarandeerd

De overheid garandeert overigens het spaargeld tot 100.000 euro per klant. Dexia had gisteren officieel toegegeven dat 'een aantal klanten geld weghaalt, maar niet enorm veel'.

Kabinet stelt zich garant

Het Belgische kabinet besliste gisteravond dat het zich garant stelt voor het voortbestaan van Dexia. Er komt een zogeheten 'bad bank' waarin de onderdelen worden ondergebracht die Dexia in de problemen brengen.

Griekenland nekt Dexia

Het is de tweede keer dat de Belgische staat zich garant stelt voor het voortbestaan van Dexia. Dexia bezat eind juni voor 3,8 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en loopt risico op leningen van nog eens 4,8 miljard euro. De Belgisch-Franse bank Dexia staat op omvallen en dat kan een voorbode zijn van een nieuwe bankencrisis.

'Voelt weer als 2008'

Het voelt weer als 2008, alleen met het verschil dat de meeste overheden toen nog een volle portemonnee hadden en nu niet meer, concludeert economieverslaggever Bart Reijnen.

Domino-effect

Beleggers zijn bang dat het omvallen van Dexia leidt tot een domino-effect en dat er meer banken volgen. Een paar maanden geleden kwam Dexia nog probleemloos door een 'stresstest', maar de bank blijkt nu desondanks zo goed als failliet.

Verslaggever Bart Reijnen:

"Beleggers zijn bang voor een domino-effect"

Bekijk de video

Topnieuws