Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 juni 2014 16:59, in:

Nederlandse jihadisten

'In de gaten houden van terugkeerders is van groot belang'

De kans op een aanslag groeit, waarschuwt de overheid, maar is dat te voorkomen? Terreurdeskundige Peter Knoope van het International Centre for Counter Terrorism beantwoordt de belangrijkste vragen.

1. De terreurdreiging in Nederland neemt toe. Wat zijn de oorzaken?
"De weerstand tegen het jihadistisch gedachtegoed neemt af. Dat komt doordat steeds meer jongeren op zoek gaan naar een alternatief dat wordt geboden door dit soort organisaties. Het gaat dan om jongeren die weinig perspectief hebben en hun heil ergens anders gaan zoeken. Het jihadisme blijkt dan een enorme aantrekkingskracht te hebben."

2. Wat houdt die dreiging in, waar moeten we aan denken?
"De grootste zorg zijn de terugkeerders. Met een aantal van hen is niks aan de hand. Die zijn teleurgesteld over wat ze hebben meegemaakt. Anderen zullen terugkeren met andere motieven; bijvoorbeeld om hier daadwerkelijk actief te worden. We hebben dat nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld in Brussel gezien. We moeten ons dus vooral zorgen maken over de re-integratie. Sommige jihadstrijders zijn getraumatiseerd en we weten niet welk effect dat zal hebben. Willen ze terroristische cellen organiseren? Willen ze jihadisten rekruteren? Willen ze daadwerkelijk slachtoffers maken? Het vijandbeeld dat mensen krijgen opgedrongen in Syrië beslaat voor een deel ook westerse overheden. Dan is het niet ondenkbaar dat zij het doelwit worden van aanslagen."

3. Is zo'n aanslag te voorkomen?
"Als je terugkeerders opvangt en in de gaten houdt met welke motieven ze terugkomen, wat ze van plan zijn te doen. Als je zorgt dat ze re-integreren. En zorgt dat de strijders die echt foute dingen hebben gedaan in de cel terechtkomen. Het monitoren van de terugkeerders is van het allergrootste belang."

4. Wat is er te doen aan de beïnvloeding door social media?
"Dat is echt heel ingewikkeld. Onderdrukken - zorgen dat het internet verschoond blijft van jihadistische boodschappen - is vrijwel onmogelijk. Als iets eenmaal verspreid is, is het niet meer van internet af te krijgen. Het enige wat je dan kunt doen, is een tegengeluid laten horen. Dat het niet verstandig is om naar Syrië te gaan, dat het niet glamoureus is en niet bijdraagt aan de verbetering van het leven van de mensen daar."

5. Kunnen we niet iedere jihadverdachte op het vliegveld tegenhouden? 
"Voor een deel gebeurt dat ook. Als bekend is dat ze naar Syrië reizen om aan de jihad deel te nemen. Dan kun je met hem of haar een open gesprek gaan voeren."