Eerste in Europa

Britse goedkeuring coronavaccin Pfizer, volgende week beschikbaar

02 december 2020 08:21 Aangepast: 02 december 2020 15:35

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.

De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.

Grote vaccinatiecentra

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat hij zeer trots is dat het land het eerste in de wereld is die het vaccin heeft goedgekeurd. Er zal snel duidelijkheid komen welke groepen voorrang krijgen bij vaccinatie.

Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet. "Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19", zei de minister tegen Sky News.

Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: 'Als het meezit vanaf 4 januari vaccineren tegen corona'

Topman Albert Bourla van Pfizer zegt dat de Britse overheid met de goedkeuring snelle actie onderneemt om haar bevolking te beschermen en dat wordt gerekend op meer goedkeuringen voor het vaccin. Er lopen nog aanvragen voor goedkeuring bij de Europese en Amerikaanse medicijnautoriteiten. Mogelijk kan later deze maand groen licht komen in de Verenigde Staten en de Europese Unie voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Nederland

In Nederland begint, als het meezit, vanaf 4 januari het vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge gisteren bekendgemaakt. "Dit is hoopvol nieuws. Er is een nieuwe fase in deze crisis aangebroken", zei de minister.

Omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de vaccins nog moet goedkeuren, houdt de minister nog wel een slag om de arm. Er zijn ook niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het ziet ernaar uit dat de vaccinatieperiode langere tijd gaat duren. Hoe lang precies, is niet te zeggen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore