Ga naar de inhoud
Foto aangespoelde peuter

Hij was 3 en kwam uit Kobani: Aylan Kurdi

Het jongetje Alan spoelde in 2015 aan op een strand in Turkije. Beeld © AFP

Het jochie dat vanmorgen aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum, heeft nu ook een naam: Aylan Kurdi. Hij zou 3 jaar oud zijn geweest.

Turkse media gaven hem vanavond niet alleen zijn naam mee, maar zeggen ook zijn achtergrond te hebben achterhaald. Aylan zou uit Kobani komen, de stad in Noord-Syrië tegen de Turkse grens aan. Ook zijn broertje van 5 zou in de golven zijn omgekomen, nadat de boot waarin ze zaten was gekapseisd.

'Mensheid spoelde aan'
#KiyiyaVuranInsanlik, dat is de hashtag waarmee de hartverscheurende foto's van Aylan vandaag via Twitter hun weg vonden naar een wereldpubliek. De woorden zijn Turks voor 'de mensheid spoelde aan'.

Turkije greep de gelegenheid aan om zijn woede te uiten over het terughoudende Europese opvangbeleid. "De benadering van de stroom migranten door Europese landen baart zorgen", staat in een verklaring van de Turkse nationale veiligheidsraad.

Oversteek in rubberbootjes
De Turken denken dat het anders kan − als Europa het probleem maar gewoon zou bekijken vanuit 'elementair mensenrechtenperspectief'. Zolang dat niet gebeurt, zullen vluchtelingen zich genoodzaakt voelen in rubberbootjes de gevaarlijke oversteek te maken naar Griekse eilanden.

Amper 20 kilometer water scheidt het eiland Kos van de kust van Akyarlar, waar Aylan werd gevonden. Voor hem, voor zijn broertje, voor hun 35-jarige moeder Rihan, voor drie andere kinderen en minstens zeven volwassenen liep die tocht vanochtend desastreus af. Hun vader Abdullah zou levend de kust hebben bereikt.

Alleen oorlog gekend
Nog maar een paar maanden geleden was Kobani, de stad waar hij vandaan kwam, het toneel van felle gevechten tussen de terreurbeweging IS en Koerdische troepen. Er wordt al jarenlang gestreden. Misschien heeft Aylan Kurdi in zijn korte leven alleen maar oorlog gekend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Een aangespoelde peuter, dood: asielcrisis krijgt nieuw gezicht