Buitenland

Mens is geprogrammeerd om lui te zijn

11 september 2015 12:22 Aangepast: 11 september 2015 13:08
Beeld © iStock

Luiheid is van nature ingebakken bij mensen. We zoeken onbewust naar de meest efficiënte manier om te bewegen, hebben Canadese wetenschappers ontdekt.

Het menselijk brein probeert onbewust zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Onderzoekers van de Simon Fraser Universiteit hebben dat aangetoond. "We hebben ontdekt dat mensen de manier waarop ze lopen veranderen als ze zo een kleine beetje energie kunnen besparen," vertelt onderzoeker Max Donelan aan Eurekalert. "Mensen willen zo min mogelijk energie verbruiken. Ze kiezen de kortste weg en gaan liever zitten dan staan. Dit is de fysiologische basis voor die luiheid."  

Slim zijn om lui te kunnen zijn
De onderzoekers lieten mensen met speciale pakken op een loopband lopen. Door die pakken werden bepaalde lichaamsdelen zwaarder belast, bijvoorbeeld de knieën. De proefpersonen pasten daar zonder daar zelf bij na te denken hun pas op aan, zodat het lopen minder moeite kostte. Dat is een indrukwekkende prestatie van het brein, zegt onderzoeker Jessica Selinger. "Je moet slim zijn om lui te kunnen zijn."

Datzelfde proces zorgt ervoor dat je bij hardlopen zo min mogelijk energie gebruikt. Hoe meer je een bepaalde inspanning doet, hoe efficiënter je lichaam daarin wordt. Dat is slecht nieuws voor mensen die zo willen afvallen. "Je zou willen dat je juist minder efficiënt was als je sport", zegt Selinger in de krant The Independent. "Je wilt meer calorieën verbranden bij elke beweging die je doet." 

Nuttig mechanisme
Aan de andere kant is het mechanisme voor duursport erg nuttig, stelt ze. "Als je een langeafstandswedstrijd loopt, wil je zo veel mogelijk energie bewaren zodat je het tot aan het eind vol kunt houden." De resultaten van het onderzoek zijn gisteren gepubliceerd in het blad Current Biology.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hardlopers hebben vaak last van motivatieproblemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van