Ga naar de inhoud
Nederland lobbyt bij VN

Koning: Belangrijk om Verenigde Naties toe te spreken

Beeld © RTL Nieuws

Koning Willem-Alexander vond het belangrijk om de VN toe te spreken. De zeventigste verjaardag van de Verenigde Naties was daarvoor een mooie gelegenheid, zegt hij in een interview met RTL Nieuws. "Het is belangrijk om ons op een internationaal platform te tonen."

De koning sprak gisterenavond de VN toe, dat is onderdeel van de Nederlandse lobby om een zetel in de veiligheidsraad te bemachtigen. Op de vraag wat hij kan doen om de kansen op een zetel te vergroten, gaat de koning niet in. 

Als een eenheid
Koning Willem-Alexander benadrukt wel dat het belangrijk is om bij de VN op te treden 'als een eenheid'. "Ik sta hier namens het Koninkrijk der Nederlanden, dus ook namens Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Het is heel belangrijk dat we hier samen staan."

"De VN is het belangrijkste platform als het gaat om vraagstukken van vrede, veiligheid en gezondheid. Hier gebeurt het echt, dus het is belangrijk om hier te staan." Volgens de koning kwam het goed uit dat hij de VN kon toespreken. "Normaal is het rond Prinsjesdag, dus dan kan het staatshoofd niet. Het is fantastisch om hier te staan en de VN toe te spreken en te feliciteren met ze zeventigste verjaardag."

Bekijk hier het interview met koning Willem-Alexander: