Ga naar de inhoud
Buitenland

EU wil honderden extra grenswachten naar Balkan

Een grenswacht van de Europese grensorganisatie Frontex in Griekenland Beeld © AFP

De Europese Unie wil nog voor woensdag ruim 400 grenswachten naar de Balkan en Zuidoost-Europa sturen om de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen.

De grenswachten moeten onder meer worden ingezet in Slovenië, dat de EU om hulp heeft gevraagd. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië beter in de gaten worden gehouden. Bovendien moet het aantal controles langs de Griekse kust fors omhoog. Dat staat in de ontwerptekst van het topoverleg van regeringsleiders dat dit vandaag in Brussel wordt gehouden.

Beter communiceren
De landen in de regio moeten samenwerken en veel beter communiceren, staat in de tekst. Regeringsleiders moeten iemand aanwijzen om snel informatie uit te wisselen met andere landen. Dat moet zorgen dat vluchtelingen de route over de Balkan 'gecontroleerd en geleidelijk' afleggen.

Ook moeten buurlanden elkaar niet tegenwerken. "Vluchtelingen moeten over de hele lengte van de route behandeld worden op een menselijke manier, om een humanitaire tragedie in Europa te voorkomen."

Snel hulp vragen 
Landen die de stroom migranten niet meer aankunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen. Dat moet voorkomen dat er een tekort aan voorzieningen ontstaan. Verder moeten alle landen in de regio beloven dat ze veel serieuzer aan de slag gaan met de registratie van migranten. Bijvoorbeeld Kroatië krijgt hier ondersteuning voor.

Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije, Macedonië en Roemenië zijn op het hoogste niveau vertegenwoordigd. Namens Nederland is staatssecretaris Klaas Dijkhoff aanwezig. Hij moet vanaf 1 januari de Europese overleggen over asiel- en migratiezaken voorzitten. Nederland wordt dan voor zes maanden voorzitter van de Europese Unie.

Meer op RTL Nieuws.nl