Ga naar de inhoud
Buitenland

Aftappen data: 'Het gaat ook om jouw telefoon'

Peter Pilz (l) en Christian Kmiotek Groene tijdens de persconferentie in Berlijn. (foto Jeroen Akkermans)

De Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in Nederland internetverkeer afgetapt. Dat meldt Peter Pilz, parlementariër in Oostenrijk. Correspondent Jeroen Akkermans licht toe: "Het gaat ook om uw telefoon, internetaansluiting of bedrijf."

Vragen. Worden we bespioneerd? Ja. Is dat nieuws? Nee. Oh. Maar als ik u nu vertel dat dataverkeer uit Oostenrijk en Luxemburg bij uitstek op weg naar Nederland wordt afgetapt dan leest u toch op z'n minst even verder mag ik hopen.

De Oostenrijkse Groene parlementariër Peter Pilz toont een mail die dient als bewijsstuk dat de Duitse Telekom de Duitse inlichtingendienst (BND) technisch in staat stelde om dataverkeersleidingen af te tappen. De kraan is van groot belang want er stroomt nogal wat gevoelige informatie door de leidingen in het enorme oppervlak van Duitsland. Frankfurt fungeert als de splitter van dataleidingen uit heel Europa.

Laat de BND nu de afgetapte data naar de Amerikaanse inlichtingendienst gesluisd hebben. Hoe lang deze praktijken precies hebben geduurd en of het nog steeds gaande is, blijft ongewis. Zowel Pilz als het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken stappen naar de rechter om de rechtmatigheid te toetsen. Want mag dit zomaar in het land waar de kanselier sust dat spionage onder vrienden 'gar nicht geht´?

Thumbnail

Data afkomstig van Peter Pilz

Meer details over de aftappraktijken op weg naar Nederland schenkt Pilz ons niet. Hij wil er eerst met zijn Nederlandse Groene collega´s over praten. Zijn Nederlandse partijgenoten zouden ons meer moeten kunnen vertellen welke zoekcriteria er bij het getap van Nederlands gedachtegoed zijn gebruikt en waarom? Of waarom staat dataverkeer naar Nederland zo hoog op de prioriteitenlijst? Het Nederlandse belastingparadijs scoort nu eenmaal hoog bij de hoofdkantoren van het internationale bedrijfsleven.

Lastig toetsen
Het uitzoeken waard, maar het is een hoofdpijndossier voor geheime diensten én journalisten. De vragen zijn snel en terecht gesteld maar doofpot en geheimhouding zijn de kern van het werk van elke spionagedienst. Lastig toetsen zo.

Daarnaast lijkt er een zekere NSA-moeheid te ontstaan bij het publiek en in de journalistiek. Silly Snowden again. Onterecht. Het gaat ook om uw telefoon, internetaansluiting of bedrijf. Waarom zouden de Amerikanen iets van ons mogen weten zonder dat we het zèlf weten? Antwoorden.    

Bekijk hier het interview dat Jeroen Akkermans met Peter Pilz en Christian Kmiotek had in Berlijn:

Bron: RTL Nieuws / Jeroen Akkermans