Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Acht of negen uur slaap per nacht nodig? Flauwekul

16 oktober 2015 13:07 Aangepast: 19 oktober 2015 07:40
Archieffoto.

Het idee dat veel mensen te weinig uur slapen door afleiding van mobieltjes, tv’s en computers, klopt niet. Want de oermens sliep niet meer dan wij, zeggen onderzoekers.

"Het idee dat we in de moderne wereld allemaal aan chronisch slaaptekort lijden en veel minder slapen dan onze voorouders, blijkt een mythe", aldus Jerome Siegel, directeur van het Center for Sleep Research van UCLA. 

Hij deed onderzoek naar het slaappatroon van drie primitieve gemeenschappen in Tanzania, Namibië en Bolivia, waarvan de levensstijl overeenkomt met die van vroege jagers en verzamelaars: dus zonder elektriciteit en moderne apparatuur. De mensen kregen een bandje om hun arm dat onder meer bijhield wanneer ze sliepen en wanneer ze wakker waren. 

6,5 uur slaap per nacht
Gemiddeld blijkt de jager-verzamelaar 6,5 uur per nacht te slapen. Ter vergelijking: Nederlanders slapen gemiddeld zo'n zeven uur per nacht. "De gedachte dat ieder mens acht of negen uur slaap per nacht nodig heeft en dat mensen meer zouden slapen zonder bijvoorbeeld telefoons en tablets, klopt dus niet", aldus onderzoeker Gandhi Yetish.

Kunstmatig licht zou ook nauwelijks invloed hebben op het slaappatroon. De meeste mensen vielen ruim drie uur na zonsondergang in slaap. De jager-verzamelaars slapen in de winter gemiddeld een uurtje langer dan in de zomer. "Het feit dat we allemaal nog uren na zonsondergang opblijven, is normaal en lijkt dan ook geen nieuwe ontwikkeling te zijn, ook al heeft elektrisch licht de periode waarin mensen van nature wakker zijn, wellicht verlengd", stelt Siegel.

Geen slapeloosheid
Van slapeloosheid hadden de jager-verzamelaars nog nooit gehoord, terwijl dat in de westerse wereld wel een probleem is. In de westerse wereld heeft zo'n 20 procent van de mensen een slaapstoornis. Volgens de onderzoekers heeft het mogelijk te maken met de temperaturen waarbij jagers en verzamelaars in slaap vallen. Dat gebeurde in een periode waarin de temperatuur daalde. "In de meeste moderne samenlevingen vallen mensen bij een vaste temperatuur in slaap. Het is mogelijk dat een dalende temperatuur belangrijk is bij het in slaap vallen", aldus Siegel. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore