Buitenland

Ontroerende brief aan terroristen die vrouw doodden: 'Mijn haat krijgen jullie niet'

18 november 2015 12:10 Aangepast: 18 november 2015 14:59
Antoine Leiris en zijn vermoorde echtgenote Hélène Muyal-Leiris. Beeld © Facebook

De Franse journalist Antoine Leiris verloor zijn 35-jarige vrouw Hélène, de moeder van hun 17 maanden oude zoontje, bij de aanslag op de concertzaal Le Bataclan. Hij plaatste een ontroerende open brief aan de terroristen op Facebook. "Ik weet niet wie jullie zijn en ik hoef het niet te weten."

Leiris, die werkt bij de nieuwszender France Info, laat in de brief weten dat hij de terroristen geen plezier zal doen door ze te gaan haten. "Dat zouden jullie wel willen", schrijft hij. De volledige vertaling van zijn tekst staat hieronder (grijs kader).

'Doorgaan met leven'
In een vraaggesprek met France Info zegt Leiris over zijn brief dat hij  'geen beter antwoord' kon geven op wat de terroristen willen. "Dan krijgen ze niet waar ze op uit zijn." Hij zegt dat hij gewoon doorgaat met leven, alleen al omdat hij hun zoontje Melvil 'niet wil zien opgroeien te midden van haat, geweld en wraakzucht'.

'Jullie zullen mijn haat niet krijgen'

Vrijdagavond hebben jullie het leven van een buitengewoon wezen gestolen, de liefde van mijn leven, de moeder van mijn zoon, maar jullie krijgen mijn haat niet. Ik weet niet wie jullie zijn en ik hoef het niet te weten, jullie zijn dode zielen. Als de God voor wie jullie verblind doden ons heeft gemaakt naar zijn beeld, zou elke kogel in het lichaam van mijn vrouw een wond zijn in zijn hart.

Dus zal ik jullie geen plezier doen door jullie te haten. Dat zouden jullie wel willen, maar door haat te beantwoorden met woede, zou ik alleen maar toegeven aan dezelfde onwetendheid die jullie maakt tot wat jullie zijn. Jullie willen dat ik bang ben, dat ik mijn medeburgers argwanend bekijk, dat ik mijn vrijheid opoffer voor de veiligheid. Mooi niet dus. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Ik heb haar vanochtend gezien. Eindelijk, na nachten en dagen wachten. Ze was nog net zo mooi als toen ze vrijdagavond de deur uitging, net zo mooi als toen ik totaal verliefd op haar werd, meer dan twaalf jaar geleden. En natuurlijk word ik verscheurd door verdriet, dat overwinninkje gun ik jullie, maar dat zal van korte duur zijn. Ik weet dat ze ons elke dag zal vergezellen en dat we elkaar weer zullen ontmoeten in het paradijs van vrije zielen waar jullie nooit binnen mogen.

We zijn met zijn tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers van de wereld. Ik heb trouwens geen tijd meer aan jullie te verspillen, ik moet gauw naar Melvil, die net klaar is met zijn middagdutje. Hij is nu 17 maanden, moet dadelijk zoals altijd een hapje eten, en daarna gaan we spelen, net als anders, en de rest van zijn leven zal dit mannetje jullie dwarszitten door gelukkig en vrij te zijn. Want nee, zijn haat zullen jullie ook niet krijgen.

 

“Vous n’aurez pas ma haine” Vendredi soir vous avez volé la vie d’un être d’exception, l’amour de ma vie, la mère de...

Posted by Antoine Leiris on maandag 16 november 2015

Meer op rtlnieuws.nl:
Vier vrienden overleefden Bataclan: 'Die stilte tussen de schoten door. Ondraaglijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore