Buitenland

Formule 1 voor drones? Drone racing krijgt eigen competitie

19 november 2015 13:34 Aangepast: 19 november 2015 15:09
Dronepiloten op de 'racebaan' Beeld © Screenshot Wired

De competitie voor racen met drones begint volgend jaar met zes wedstrijden in de VS. Maar deze Drone Racing League (DRL) draait niet alleen om wedstrijden tussen op afstand bestuurbare robots: deelnemers stappen tijdens de race in een virtuele wereld zodat het lijkt alsof ze zelf vliegen.

"Het is heel visueel en meeslepend, het is snel", zegt de baas van DRL, Nick Horbaczewski tegen Wired. "Het heeft alles wat racing heeft, maar dan driedimensionaal." Volgens hem denken mensen hierbij aan races uit sciencefictionfilms zoals Star Wars.

Sciencefiction races
"We proberen de realiteit van racen te combineren met die sciencefiction-verwachtingen van mensen. Ik denk dat het ons lukt. We willen vliegende robots uitrusten met camera's." Zo krijgen 'piloten' het gevoel dat ze in de cockpit van de drone zitten. Dat ziet er zo uit:

DRL heeft al meerdere grote investeringen opgehaald om de competitie op te richten en uit te rusten met de juiste software en gadgets. Volgens Horbaczewsk is er ook interesse voor drone racing vanuit sportmedia en uit de entertainmenthoek.

Crew pit repareert
Het bedrijf bouwt zelf de drones. Die zullen allemaal precies dezelfde eigenschappen hebben, maar die eigenschappen kunnen wel per race verschillen om de sport verrassend te houden.

Thumbnail

Een racedrone van DRL

DRL vergelijkt de competitie met de Formule 1 of NASCAR. De piloten hoeven net als bij autoracen niet bang te zijn dat hun voertuig stukgaat. DRL heeft een eigen pit crew die de drones repareert. De racers zelf hoeven zich alleen te richten op de wedstrijd en kunnen dus meer risico's nemen.

Kaartje voor de race?
Dat is ook een voordeel voor DRL zelf, want de races worden er spannender van. En spannende races maken het interessanter voor deelnemers, kijkers en investeerders. DRL hoopt dan ook dat droneracers professioneel worden zelfs teams gaan vormen. Daarvoor kijkt het bedrijf overigens meer naar professioneel gaming, of e-sports, dan naar autoracen. Want uiteindelijk lijkt de besturing van een drone toch vooral op die van games.

Het duurt volgens Horbaczewski nog wel even voordat je met drone racing net als bij e-sports en autoracen stadions kunt vullen met toeschouwers. Hij sluit niet uit dat het een sport wordt waar veel kijkers voor zijn, maar in eerste instantie zal het bedrijf met de drone races vooral video's produceren voor mensen thuis. En idealiter kunnen mensen thuis de race dan ook zelf beleven met hun VR-bril.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore