Grote schietpartij San Bernardino

Van minuut tot minuut: bloedige schietpartij in San Bernardino

03 december 2015 00:33 Aangepast: 03 december 2015 08:27
Beeld © Reuters (screenshot)

Bij een massale schietpartij in de Amerikaanse stad San Bernardino (Californië) zijn zeker 14 doden gevallen. De politie heeft twee verdachten gedood. Het liveblog is gesloten; lees hier alle ontwikkelingen terug.

04:40 uur:
We sluiten dit liveblog. Dit is wat we nu weten. Volg de laatste ontwikkelingen over de schietpartij in deze story.

04:20 uur:
De politie kan nog niets over de identiteit van de daders zeggen. Amerikaanse media noemen echter de naam van Syed Farook als mogelijke verdachte. Een andere verdachte zou zijn broer zijn. Over de vrouw is niets bekend.

02:59 uur:
Was er een derde dader? Dat is nu de grootste vraag. De politie heeft in ieder geval één persoon aangehouden, maar het is onduidelijk of hij wat met de schietpartij te maken heeft. Op dit moment worden er huiszoekingen gedaan bij het huis van de vermoedelijke daders.

02:51 uur:
De politie van San Bernardino laat in een persconferentie weten dat twee verdachten zijn doodgeschoten. Het gaat om een man een een vrouw.

02:06 uur:
Een persconferentie over de schietpartij en de jacht op de daders staat op het punt van beginnen. CNN doet live verslag. Volg de verslaggeving hieronder live, voor mobiel en tablet klik hier.

01:40 uur:
De politie meldt nu dat er meerdere verdachten zijn uitgeschakeld. 'Suspects are down', twittert de baas van de politie van San Bernadino, Jarrod Burguan. Volgens CNN gooiden de verdachten tijdens de politieactie vanuit de auto een explosief, het zou gaan om een pijpbom.

01:29 uur:
De politie roept alle inwoners ten zuiden van de San Bernardino Ave op om binnen te blijven en deuren gesloten te houden.

 

01:09 uur:
Ondertussen wordt er steeds meer duidelijk wat er zich heeft afgespeeld in het centrum waar de schietpartij plaatsvond. "Iedereen dook naar de grond", citeert LA Times een getuige van het bloedbad. Volgens haar gaat het om twee personen, in het zwart gekleed en met zwarte maskers. "De mannen schoten op willekeurige personen voor 30 seconden. Toen stopten ze om te herladen om vervolgens weer verder te gaan met schieten."

01:04 uur:
Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er geschoten is en een verdachte is neergeschoten, maar kan niet zeggen of deze persoon is overleden. Of er nog meer verdachten zijn, kon ze niet zeggen. Bij de politieactie raakte ook een agent gewond, deze is niet in levensgevaar.

00:35 uur:
CNN meldt nu dat een verdachte van de schietpartij is gedood. Er vindt nu onderzoek plaats bij de SUV. Agenten hebben de auto benaderd en zoeken binnenin met een robotcamera naar eventuele wapens of explosieven. 

00:28 uur:
De politie van San Bernardino meldt aan persbureau Reuters dat er geschoten is in de buurt van een donkere SUV, op minder dan twee kilometer van het bloedbad. Agenten hebben een persoon overmeesterd. Het is niet duidelijk of het gaat om één van de daders van het bloedbad. Eerder liet de politie weten dat de verdachten zouden zijn gevlucht in een zwarte SUV.

00:22 uur:
President Obama heeft opnieuw zijn zorgen geuit over de vele massale schietpartijen in de Verenigde Staten. Volgens hem is er sprake van een patroon. De kans op dit soort incidenten kan worden teruggedrongen door strengere wapenwetten in te voeren. "De mensen die we verbieden aan boord te gaan van een vliegtuig, mogen op dit moment een winkel binnenlopen en een vuurwapen kopen, en er is niets dat we kunnen doen om dat tegen te houden. Dat is een wet die veranderd moet worden."

23:28 uur: 
La Times heeft een video gepubliceerd van Dorothy Vong. Daar is op te zien dat agenten het Inland Regional Center binnenvallen. Vong dacht eerst nog dat het om een oefening ging. "Oe! Dat is eng", schreeuwt een vrouw op de achtergrond. Ook een andere vrouw vindt het eng. "Ze hebben geweren en alles", schreeuwt ze over de agenten. Dan wordt duidelijk dat het niet om een oefening gaat. Vong sms'te haar man, meldt de La Times. Hij stelde haar gerust: "Hier zijn ze voor getraind."

23:25 uur: 
Over het motief van de daders is nog niets bekend. Het is volgens de politie wel duidelijk dat de drie daders de schietpartij hadden gepland: "Ze waren voorbereid om te doen wat ze deden, alsof ze op een missie waren". 

23:11 uur:
In de omgeving van San Bernardino is een grote zoektocht naar de schutters gaande.

23:07 uur:
De FBI zegt dat ze niet weten of de schietpartij het werk is van terroristen, meldt Reuters. 

23:05 uur: 
De politiechef van San Bernardino zegt verder tijdens de persconferentie dat de verdachten de schietpartij 'hadden voorbereid'. De schietpartij duurde enkele minuten.

De politie gaat uit van drie daders. Over het motief van de schutters is nog niets bekend.

22:59 uur:
De politie meldt tijdens de persconferentie dat er zeker 14 doden zijn gevallen en 14 gewonden.

 

 

22:41 uur: 

 

22:38 uur:
De politie begint over een minuut vijf met een persconferentie. De persconferentie zal hier te zien zijn. 

22:37 uur: 
Het Inland Regional Center biedt met 550 personeelsleden hulp aan geestelijk gehandicapten. Op het moment dat de schietpartij begon, was er een grote bijeenkomst gaande. De daders betraden volgens een getuige de ruimte waar die conferentie werd gehouden en openden het vuur met geweren. Direct na de schietpartij werd de wijde omgeving afgezet. 

22:30 uur: 
Geëvacueerden worden in bussen weggevoerd, meldt deze verslaggever van LA Times:

 

22:25 uur: 
Een ziekenhuis in de buurt zegt dat ze vier patiënten hebben opgenomen na de schietpartij. Wat hun verwondingen zijn, is niet bekend. Een woordvoerder van het ziekenhuis verwacht nog drie patiënten.

22:21 uur:
Het lijkt erop dat er meerdere schutters in militaire kleren hebben aangevallen, meldt een politiewoordvoerder volgens persbureau Reuters. 

22:14 uur:
Er zijn doden gevallen, maar het is nog onduidelijk hoe veel, meldt correspondent Erik Mouthaan: 

22:13 uur:
Familie van mensen in het getroffen gebouw zijn doodsbang, blijkt uit deze getuigenverslagen.   

22:05 uur: 
De politie van San Bernardino is op dit moment nog bezig met alle mensen te controleren die uit het gebouw zijn gehaald.  

22:04 uur: 

Thumbnail

22:00 uur: 


Correspondent Erik Mouthaan benadrukt op RTL Z dat er nog weinig bekend is over de schutters en de slachtoffers. Het is daarom belangrijk voorzichtig te zijn met harde conclusie: "De eerste berichten zijn altijd zeer speculatief." 

21:58 uur:
Nu op RTL Z: een extra nieuwsbulletin over de schietpartij. 

21:49 uur:
Over het aantal slachtoffers is nog grote onduidelijkheid. Er zouden volgens Amerikaanse media nu drie doden zijn gevallen en meer dan 20 gewonden. De officiele autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. 

21:44 uur:
De politie meldt volgens de lokale zender KNBC dat er een verdachte op de vlucht is geslagen. Hij is mogelijk zwaar bewapend.​ Hoeveel daders er nu precies waren, is nog niet bekend. De politie had het eerder vanavond over een tot drie schutters.  Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht. 

21:41 uur: 
De situatie is verwarrend, mensen in het gebied zijn in de war en bang. Cita Wilson is een receptioniste in een nabijgelegen school. "We hebben alles afgesloten, zijn volledig in 'lockdown'. We hebben onze deuren en poorten afgesloten. We wachten op meer nieuws. We zitten hier te wachten," vertelt ze CNN

21:36 uur: 
Een verschrikkelijk bericht voor een vader. Hij kreeg dit sms'je van zijn dochter, meldt CNN: "Schietpartij bij mijn werk, mensen neergeschoten, wacht in mijn kantoor op de politie. Bid voor ons. Ik zit opgesloten in een kantoor."

21:35 uur: 
De politie in San Bernardino zoekt volgens de LA Times een zwarte SUV die het plaats delict verliet met daarin mogelijk drie schutters die 'lijken te zijn verdwenen'. Dit bericht is nog niet officieel bevestigd, de LA Times brengt dit nieuws op basis van bronnen binnen de politie. 

21:32 uur:
Alle straten, gebouwen en bedrijven in de buurt van de schietpartij zijn afgesloten. De politie is massaal op jacht naar de schutters, die nog altijd op vrije voeten zijn. 

21:29 uur:
Op dit geluidsfragment is de eerste melding van de schietpartij op politiescanner te horen. 

21:21 uur:
Familieleden van medewerkers in het Inland Regional Center komen naar het gebouw. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er in en rond het gebouw waren toen de schietpartij begon. 

21:18 uur: 
De schietpartij vond vlakbij het Inland Regional Center plaats. Dat centrum levert diensten aan mensen met een handicap en anderen in nood, meldt LA Times.

21:15 uur 
Over vijf minuten is er een extra nieuwsbulletin op RTL Z te zien over de schietpartij. 

21:10 uur: 
De eerste getuigen komen aan het woord. De vrouw van Marcos Aguilera was in het gebouw toen de schietpartij begon, vertelt hij KABC-Los Angeles. "Ze sloten zichzelf op in haar kantoor. Ze zagen lichamen op de grond liggen." Het zou goed gaan met zijn vrouw. 

21:07 uur:
De explosievenopruimingsdienst zou volgens de Amerikaanse zender CBS News bezig zijn om een verdacht pakket te ontmantelen. Het is onduidelijk of het daadwerkelijk om een explosief gaat. 

21:05 uur: 
De politie waarschuwt iedereen om niet in de buurt te komen. 

21:00 uur:
San Bernardino is een stad met 200.000 inwoners op ongeveer 100 kilometer ten oosten van Los Angeles.

20:58 uur: 
De schietpartij zou volgens Amerikaanse media plaatshebben bij het Inland Regional Center (Google maps), een kantoor van drie verdiepingen. De politie heeft het pand omsingeld en probeert mensen die er werken te evacueren. 

20:57 uur: 
De politie meldt nu dat het om 'een tot drie' schutters gaat. 

20:56 uur
Bekijk hier beelden vanaf de plek van de schietpartij. Let op de beelden kunnen schokkend zijn. 

Voor mobiel en tablet klik hier.

20:50 uur: 
De politie in de stad bevestigt op Twitter dat de schutter nog niet gepakt is.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.   

 

20:45 uur: 
De brandweer meldt dat er bij een schietpartij 20 slachtoffers zijn gevallen het is onduidelijk of het om gewonden of doden gaat.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore