Buitenland

Time Magazine: Angela Merkel 'persoon van het jaar'

09 december 2015 14:05 Aangepast: 09 december 2015 19:16
Beeld © AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is door Time uitgeroepen tot 'person of the year'. Dat heeft het toonaangevende Amerikaanse blad bekendgemaakt.

De Duitse bondskanselier moest dit jaar veel problemen het hoofd bieden, zoals de eurocrisis en de vluchtelingenstroom. Volgens Time doet Merkel dat overtuigend. Ze zou in feite de leider zijn van heel Europa. 

Thumbnail

Toen Merkel 'onverschrokken' de deur opende voor de vluchtelingen en migranten, kwam dat aan als een schok. Time omschrijft het als het 'meest genereuze, openhartige gebaar uit de recente geschiedenis van Duitsland'. Het aantal mensen dat asiel heeft aangevraagd in Duitsland, staat inmiddels op 1 miljoen. 

'Merkel stond haar mannetje'
In het ochtendprogramma Today van NBC maakte Nancy Gibbs van Time de uitslag bekend.  "Wereldleiders worden altijd op de proef gesteld, maar niemand kreeg meer te verduren dan Angela Merkel. Maar ze stond haar ‘mannetje’." 

President Hassan Rouhani van Iran, de Black Lives Matter-activisten, presidentskandidaat Donald Trump en IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi waren dit jaar ook in de race. Zij redden het dus niet.

Vierde vrouw
Merkel is pas de vierde vrouw die 'Person of the Year' is geworden. Wallis Warfield Simpson (1936), Queen Elizabeth II (1952) en Corazon Aquino (1986) gingen haar voor. De jaarlijkse verkiezing heette overigens tot 1999 nog “Man of the Year”. 

Het hoeft geen niet altijd een persoon te zijn die er met de eer vandoor gaat. In 1982 werd de pc uitgeroepen tot 'Machine of the Year' en de 'bedreigde aarde' was al eens Planeet van het jaar. Vorig jaar wonnen de hulpverleners die tegen ebola strijden. 

Soms controversieel
In het verleden wonnen onder anderen Gandhi (1930), Martin Luther King (1963) en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (2010). Soms is de keuze controversieel. Hitler (1938) en Stalin (1939) werden ook al eens Man of the Year. Maar Time ziet het zo: Het gaat niet om goed of fout, maar om wie in dat jaar de grootste impact heeft op het leven van mensen.

Wie er ook met de eer strijkt, de winnaar prijkt altijd prominent op de cover. Een Nederlander werd nooit door Time uitgeroepen als persoon van het jaar. Wel stonden 'we' 9 keer op de cover. Bekijk hier om wie het ging.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore