Ga naar de inhoud
Buitenland

Cameron: Britse geheime dienst voorkomt in halfjaar zeven aanslagen

Britse politie Beeld © ANP

De Britse geheime dienst GCHQ heeft volgens premier Cameron de afgelopen zes maanden zeven aanslagen in het Verenigd Koninkrijk voorkomen. Ook krijgt de geheime dienst er 1900 extra werknemers bij - meer dan er bij de AIVD werken.

De 1900 extra werknemers worden ingezet om onder andere inlichtingen over potentiële terroristen te vergaren. Bij de AIVD werken ongeveer 1500 mensen. De GCHQ is een belangrijke partner van de Amerikaanse geheime dienst en heeft meer invloed dan bijvoorbeeld de AIVD, omdat het de communicatie via de onderzeese internetkabels in de gaten houdt.

AIVD
In tegenstelling tot de Britse geheime dienst heeft de Nederlandse variant minder bevoegdheden. Met de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet hier verandering in komen. Met dit conceptwetsvoorstel wordt het voor de AIVD mogelijk om het internetverkeer op grote schaal af te tappen, zoals alle communicatie tussen Nederland en Syrië.

De AIVD heeft in 2014 ook verschillende aanslagen voorkomen, zo valt in het jaarverslag van de geheime dienst te lezen. Het gaat dan niet om aanslagen die op het laatste moment zijn ontdekt, maar om voorbereidingen door terroristen.

Bombardementen op Syrië
Cameron bevestigt ook dat hij van plan is om bombardementen op Syrië uit te voeren. Op dit moment bombardeert het Verenigd Koninkrijk - net als Nederland - alleen Irak. De aanslag op Parijs is opgeëist door IS, die melden dat de aanval is uitgevoerd omdat Frankrijk Syrië bombardeert.

Naast Frankrijk voeren ook de Verenigde Staten, Rusland, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bombardementen uit op Syrië.

Meer op rtlz.nl: