Ga naar de inhoud
Buitenland

De harde waarheid: zo gaat het eraan toe op een foie gras-boerderij

Beeld © Screenshot YouTube

Kort voor kerst is een mooi moment om deze video te publiceren, vond de Franse dierenrechtenorganisatie L214. Want wie met de feestdagen foie gras wil eten, zal daar nog wel twee keer over nadenken na het zien van deze beelden.

Foie gras gaat in Frankrijk tijdens de feestdagen 'als warme broodjes over de toonbank', schrijft het Franse weekblad L'Express. L214 filmde met een verborgen camera in een bedrijf in de omgeving van Nantes en legde onder meer vast hoe de vrouwelijke kuikens worden behandeld.

6000 tot 7000 dode kuikens per dag
Voor foie gras worden alleen de mannetjes gebruikt. Dagelijks worden 6000 tot 7000 vrouwelijke kuikens levend fijngehakt, omdat fokkers ze niet nodig hebben.

De video laat verder zien hoe de snavels van de mannelijke kuikens worden behandeld, zodat de beestjes elkaar niet kunnen verwonden als ze op elkaar gestapeld in kratten worden gestopt.

L214 trekt regelmatig ten strijde tegen misstanden in de vleesindustrie. Eerder dit jaar moest een slachthuis voor een aantal maanden de deuren sluiten, nadat L214 had laten zien hoe de dieren daar behandeld werden.

Na bovenstaande tekst misschien overbodig om te zeggen: deze beelden zijn niet geschikt voor mensen met een zwakke maag: