Ga naar de inhoud
Buitenland

Anonymous verklaart IS de digitale oorlog

Hackersgroep Anonymous is na de aanslagen in Parijs een digitaal offensief tegen IS gestart. IS-leden zouden via het chatsysteem van de PS4 communiceren.

In een Franstalige video op YouTube verklaart een woordvoerder van de ongeorganiseerde groep hacktivisten dat 'de grootste operatie ooit' wordt opgestart tegen IS. "We zullen jullie opjagen. We zullen jullie vinden en niet laten gaan. (..) Verwacht massale cyberaanvallen. Het is oorlog." Via de hashtag #OPParis zijn de vorderingen te volgen.

Sinds de aanslag op het kantoor van het tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs in januari is de Anonymous-groep al druk met het bestrijden van online propaganda door moslimextremisten. Zo worden dagelijks tientallen Twitter-accounts van IS-aanhangers gedetecteerd en gerapporteerd.

Twitter verwijdert dit soort accounts niet zelf, deze moeten eerst door andere gebruikers worden gemeld, maar dat gebeurt al maanden op grote schaal. Volgens een onderzoek hadden IS-aanhangers eind 2014 nog tussen 46.000 en 70.000 Twitter-accounts. Anonymous-leden rapporteren ook aan de lopende band propaganda-videos van IS op YouTube.

Het is niet de eerste keer dat Anonymous 'de oorlog verklaart' aan IS. Na de aanslagen op Charlie Hebdo zei de hackersgroep eveneens de aanval op IS te openen. Dit leverde uiteindelijk weinig op.

'Terroristen gebruikten PS4-chat'
Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken gebruikten IS-leden het chatsysteem van Sony's Playstation 4 om de aanslagen te coördineren. Dat is ook bevestigd door de Franse opsporingsdiensten. Het chatsysteem van Sony's spelcomputer zou minder goed in de gaten zijn te houden dan een app als Whatsapp. In België werden dit weekend meerdere verdachte IS-extremisten gearresteerd.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.