Ga naar de inhoud
Grote schietpartij San Bernardino

Vriend daders San Bernardino aangeklaagd voor plannen aanslag

Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik Beeld © AFP

Niet alleen zou Enrique Marquez (24) de wapens hebben geleverd waarmee Farook en zijn vrouw Malik deze maand 14 mensen vermoordden. De man zou in 2011 en 2012 al samen met Farook aanslagen hebben gepland.

De schietpartij van Farook en Malik wordt gezien als een terroristische aanslag. Marquez is een oude buurman en vriend van Farook. Hij wordt nu aangeklaagd voor betrokkenheid bij de aanslag, melden Amerikaanse media.

Plannen aanslag op school
Zo zou hij enkele jaren terug samen met Farook plannen hebben gemaakt voor een bomaanslag op Riverside College, waar ze beiden studeerden.

Hij kocht daarvoor twee vuurwapens en explosief materiaal. Met die wapens is volgens de aanklager de aanslag in San Bernardino gepleegd. Ook is er een bom gevonden op de plek van de aanslag die gemaakt zou zijn met de explosieven die Marquez kocht.

Leugens en trouwfraude
"Dat legde de basis voor de moorden deze maand", zegt de aanklager. "Alle personen die betrokken zijn bij de plannen van terroristen zullen we verantwoordelijk houden."

Verder wordt Marquez, die voorlopig vastzit, verdacht van het afleggen van valse verklaringen. Bovendien heeft hij trouwfraude gepleegd om een ver familielid van Farook naar de VS te krijgen.

Bron: RTL Nieuws