Mexicaanse drugsbaron gepakt

Sean Penn sprak in het geheim uren met El Chapo

10 januari 2016 06:49 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Beeld © AFP

Waar zo'n beetje elke Mexicaanse opsporingsambtenaar werd ingezet om de ontsnapte dugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán te vangen, zat de Amerikaanse acteur Sean Penn afgelopen september al aan tafel met de beruchte crimineel.

Penn wilde El Chapo interviewen voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone en speelde daardoor onbewust mogelijk een rol bij de latere aanhouding van Guzmán. El Chapo beloofde de acteur op een later moment vragen te beantwoorden, maar tot een nieuw gesprek kwam het niet.

Penn stuurde de vragen uiteindelijk op, waarna Guzmán reageerde in videoboodschappen. Volgens het blad maakte dat kritisch doorvragen onmogelijk. Met het verhaal, dat gisteren online verscheen, heeft het blad wel dé primeur. Nooit eerder sprak Guzmán zo openlijk met de media. Lees hier de opvallendste details uit het stuk van Sean Penn.

Zie hieronder één van de videoboodschappen van El Chapo:

 
'Niet gewelddadig'
Het organiseren van het gesprek had de nodige voeten in de aarde, schreef Penn. El Chapo stemde na bemiddeling door een Mexicaanse actrice Kate del Castillo in met een ontmoeting. Penn reisde daarop naar de Mexicaanse jungle, waar hij oog in oog kwam te staan met de drugsbaron. Die bleek zich op dat moment op te houden bij een handjevol aftandse bungalows.

Penn en Guzmán spraken uren met elkaar. De drugsbaron schetste zowel in het gesprek met Penn als in de latere videoboodschappen een gematigd beeld van zichzelf. Zo zou hij nauwelijks alcohol drinken en al twintig jaar geen drugs meer gebruiken. Ook ziet hij zichzelf niet als een gewelddadig man.

Drugssmokkel zal niet afnemen
​Guzmán stelde verder dat zijn aanhouding niets zou bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid drugs in de wereld. "De dag dat ik niet meer besta, neemt de drugssmokkel op geen enkele manier af'', voorspelde El Chapo, die vrijdag weer werd opgepakt.

Het interview met Penn was uiteindelijk één van de factoren die leidden tot de aanhouding van Guzmán, zei een bron rond de Mexicaanse regering. De autoriteiten waren op de hoogte van contacten van Guzmán met filmproducenten en acteurs, hij zou werken aan een verfilming van zijn leven.

Een regeringsbron zegt dat Penn nauwlettend in de gaten werd gehouden, door zijn ontmoeting met El Chapo konden de autoriteiten er achter komen dat hij zich in Los Mochis ophield. Daar werd hij vrijdag uiteindelijk na een bloedige schietpartij in de boeien geslagen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore