Mexicaanse drugsbaron gepakt

Sean Penn en El Chapo: details van een ongelooflijke ontmoeting

10 januari 2016 09:20 Aangepast: 08 november 2017 14:03
'El Chapo' (L) en Sean Penn

Uren spraken ze met elkaar, acteur Sean Penn en de beruchte drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán. Penn beschrijft in het blad Rolling Stone hoe het stuk tot stand is gekomen, vanaf het eerste contact tot het diner aan een picknicktafel in de Mexicaanse jungle.

Het artikel dat gisteravond op de site van Rolling Stone is gepubliceerd, beschrijft tot in detail hoe Penn uiteindelijk oog in oog komt te staan met El Chapo.  Enkele opvallende passages:

Eerste contact
De Mexicaanse actrice Kate del Castillo, een vriendin van El Chapo, was in 2014 in Hollywood op zoek naar investeerders voor een film over Guzmán. Penn ontmoette haar destijds al een keer.

Na de ontsnapping in juli 2015, stelde Penn aan Del Castillo voor om contact te leggen met Guzmán voor een interview. En verrassend genoeg, Guzmán stemde toe.

Radarblokkade in vliegtuig
Penn vraagt zich onderweg naar de jungle af of het vliegtuigje waarin hij en Guzmáns mannen vliegen, niet opvalt. "Wijzend op een rode knop op het paneel van de piloot, antwoordt Guzmáns zoon Alfredo: "Eén druk op die knop en we blokkeren de grondradar. En iemand bij Defensie vertelt ons precies wanneer observatievliegtuigen van het leger in de lucht hangen. Zo weten we wanneer we wel en wanneer we niet kunnen vliegen."

De macht van een Guzmán-gezicht
Penn ziet zelf de macht van de Guzmans in actie. Als het konvooi bij een checkpoint van het leger aankomt, doet Alfredo Guzmán zijn raampje naar beneden waarop de twee regeringsmilitairen meteen hun gezicht wegdraaien. "Ze lijken beschaamd. Wow! Dit is de macht van een Guzmán-gezicht. En de corruptie van een instituut."

EL Chapo zet Penn voor paal
Na een twaalf uur lange reis staat Penn plotseling oog in oog met El Chapo. "Als ik mijn tas uit de auto wil pakken, staat hij er ineens. De meest gezochte man van de wereld: El Chapo.(...) Gekleed in een zijden shirt en een spijkerbroek, voor een man op de vlucht ziet hij er opvallend gezond en verzorgd uit."

"Hij pakt me vast voor een 'compadre'-knuffel, kijkt me in de ogen en ratelt in het Spaans een lange begroeting die ik niet versta. In gebroken Spaans leg ik uit dat ik deze avond afhankelijk ben van een vertaler. Dan pas begrijpt hij dat zijn begroeting niet is begrepen. Hij lacht met zijn mannen over zijn eigen aanname dat ik Spaans zou spreken."

Het bewijs, Penn en El Chapo op de foto:

Studentikoze beveiligers
Aan tafel neemt Penn het bataljon aan beveiligers in zich op. "Buiten het zwakke licht boven de picknicktafel is het pikzwart. Ik tel 30 tot 35 mannen. Later zou El Chapo vertellen dat er nog eens honderd 'soldaten' in de directe omgeving zijn. Ze lijken niet op Danny Trejo (bekend acteur met Mexicaanse roots). Het zijn studentikoze types, goed geknipt en gekleed en ook goed gemanierd. Geen zichtbare grote geweren, alleen twee of drie gasten hebben langwerpige schoudertassen. Daar zullen wel geweren in zitten."

'Ik ben de grootste'
El Chapo neemt in het gesprek bepaald geen blad voor de mond. "Ik lever meer heroïne, methamfetamine, cocaïne en marijuana dan wie dan ook. Ik heb een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten."

Geweren en handgranaten
Zodra de enige vrouw in het gezelschap naar bed gaat, komen de wapens tevoorschijn. "Zodra Kate in bed ligt, rust de hele crew zich uit met kogelvrije vesten en handgranaten. Iedereen neemt een automatisch geweer in handen, ook El Chapo zelf trekt een vest aan. Na deze Clark Kent-Superman-transformatie komt Guzmán weer aan tafel. Zijn houding is nog altijd casual, zijn uitrusting allesbehalve."

DEA komt ontmoeting te weten
Enkele dagen na de ontmoeting in de jungle is het Mexicaanse leger dichtbij de vangst van El Chapo. Boerderijen van de familie worden bestormd, legerhelikopters zouden zijn neergeschoten en Guzmán weet net te ontsnappen. Daardoor komt het niet tot de afgesproken tweede ontmoeting tussen Penn en El Chapo.

"De DEA, de Amerikaanse anti-drugseenheid, is erachter gekomen dat ik hem ontmoet heb. Ik kan nu moeilijk naar Mexico vliegen. Ik stel nog voor om in de kofferbak van een auto de grens met Mexico over te steken. Maar dat plan wordt ook afgeschoten, dan zouden we gebied moeten doorkruisen waar andere drugskartels de baas zijn. Veel te gevaarlijk. We besluiten daarom het interview per video te doen."

Quotes uit interview
De vragen worden via een extra beveiligde chatdienst van Blackberry naar Mexico gestuurd waar El Chapo ze op video zal beantwoorden. Het versturen van de video heeft nogal wat voeten in de aarde, maar als deze dan eindelijk in Los Angeles aankomt levert het 'interview' nog enkele interessante uitspraken op:

  • "Ik ben opgegroeid in een bescheiden familie. We waren ontzettend arm, mijn moeder bakte brood wat ik dan verkocht. Ik verkocht alles, sinaasappels, frisdrank, snoep."
  • "Toen ik vijftien was, ben ik marijuana gaan telen. Het was de enige manier om aan geld te komen en te overleven."
  • "Ik voel me totaal niet verantwoordelijk voor de ellende door drugsverslaving. Omdat op de dag dat ik er niet meer ben, het drugsgebruik totaal niet zal afnemen. Als er geen consumenten zijn, is er geen verkoop. Maar de consumptie blijft groeien en groeien. Dus de verkoop ook."
  • "Nee, ik vind mezelf niet gewelddadig. Kijk, alles wat ik doe, is mezelf verdedigen. Niets meer. Maar zoek ik de problemen op? Nooit."
  • "Ik heb Pablo Escobar één keer ontmoet bij hem thuis. Groot huis", zegt hij lachend. "Of ik zal eindigen als hij? Ik weet dat ik op een dag dood zal gaan. Ik hoop op een natuurlijke manier."
  • "Lang geleden heb ik drugs gebruikt, ik heb het geprobeerd. Maar verslaafd? Nee. De laatste keer dat ik drugs gebruikte, was 20 jaar geleden."
  • En de laatste vraag van Penn: "Als je naar jezelf zou kijken en je zou doen alsof jij niet Joaquin bent maar een ander persoon, hoe zou je jezelf dan omschrijven? El Chapo: "Als een persoon die nooit op de één of andere manier problemen zoekt. " 

 
Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore