Ga naar de inhoud
Buitenland

Asielzoekers in Denemarken moeten meebetalen aan opvang

Beeld © AFP

Vluchtelingen die een veilig onderkomen zoeken in Denemarken, moeten voortaan hun waardevolle bezittingen inleveren. Daar heeft een meerderheid van het Deense parlement vandaag voor gestemd. Door sieraden en contant geld af te staan, dragen ze bij aan de kosten van hun opvang.

Waarschijnlijk wordt de omstreden wet vanaf februari van kracht. De Deense minister van immigratie noemde de maatregel noodzakelijk om asielzoekersopvang betaalbaar te houden.

Politieke landschap naar rechts
De wet werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, inclusief de belangrijke centrumlinkse oppositie van Sociaal-Democraten. Dankzij de populariteit van de Deense Volkspartij, die anti-immigratie is, verschuift het politieke landschap van Denemarken naar rechts.

De 'juwelenwet' is de nieuwste poging van de Deense centrumrechtse minderheidsregering om de immigratie te beperken in het land, waar vorig jaar een recordaantal van 20.000 vluchtelingen aankwam.

Kostbaarheden met emotionele waarde vrijgesteld
Volgens de wet kunnen vluchtelingen bezittingen ten bedrage van 10.000 Deense kronen (1335 euro) behouden. Dit bedrag was na kritiek van mensenrechtenorganisaties opgetrokken van 3000 kronen eerder. Kostbaarheden met een bijzondere emotionele waarde, zoals trouwringen, zijn vrijgesteld.

De liberale regeringspartij heeft een minderheid in het parlement en is afhankelijk van de steun van de rechtse partijen, met inbegrip van de Deense Volkspartij, om wetten aan te nemen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Denemarken als voorbeeld: hoe sober is de opvang daar dan?

Bron: RTL Nieuws