Buitenland

'Trump schoof Merkel rekening van meer dan 345 miljard voor de NAVO toe'

26 maart 2017 21:50 Aangepast: 28 juli 2017 12:30
Beeld © EPA

Donald Trump zou Angela Merkel tijdens haar bezoek aan het Witte Huis een rekening van meer dan 345 miljard euro hebben toegeschoven. Dat is het bedrag dat Duitsland in de afgelopen twaalf jaar te weinig bijdroeg aan de NAVO, inclusief rente.

Trump heeft zijn medewerkers daar een schatting van laten maken, schrijft The Sunday Times. Een Duitse minister beschrijft het handelen van de Amerikaanse president als 'schandelijk', en zegt dat Merkel niet zal reageren op de provocatie. Ook de NAVO-top heeft volgens de krant felle kritiek op de actie van Trump.

NAVO is 'heel duur'

Merkel was vorige week te gast bij Trump in Washington, en Trump maakte toen duidelijk dat hij vindt dat Duitsland de NAVO en de VS enorme geldbedragen schuldig is. De NAVO en de VS beschermen Duitsland volgens hem namelijk, en hij zegt dat dat 'heel duur' is.

De Amerikaanse president heeft al eerder gezegd dat NAVO-bondgenoten meer moeten uitgeven aan defensie. De bondgenoten hebben in 2014 afgesproken om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. De Verenigde Staten is het enige land dat dat haalt.

Plan voor 2 procent

Merkel beloofde dat Duitsland, dat nu 1,2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uitgeeft, daaraan gaat werken. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen. Aan het einde van het jaar moet er bovendien een plan liggen waarin de NAVO-lidstaten duidelijk maken hoe het doel van 2 procent gehaald gaat worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Duitse minister: wij hebben geen schuld bij de NAVO

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore