Ga naar de inhoud
Buitenland

Geen ochtendmens? Geef je genen maar de schuld

Beeld © iStock

Vind jij het 's morgens ook zo lastig om op te staan? Heb je bakken met koffie nodig om wakker te worden? Daar kun je helemaal niks aan doen, blijkt uit nieuw onderzoek. Het zit (deels) in je genen.

Wetenschappers van DNA-analysebedrijf ​23andMe bestudeerden het DNA van ruim 89.000 mensen. Ook moesten ze een vragenlijst invullen over hun slaappatroon en humeur. Zagen ze zichzelf als een ochtendmens of avondmens?

Genetische varianten
De onderzoekers van 23andMe ontdekten dat er 15 genetische varianten zijn die samenhangen met de eigenschappen van een ochtendmens. Vier van de varianten waren niet eerder gelinkt aan de slaapcyclus. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications

Ochtendmensen zouden daarnaast een lager BMI hebben en minder risico lopen op een depressie. Maar de onderzoekers konden niet bewijzen dat daar een verband tussen is. 

Beperkingen
De studie heeft een aantal beperkingen. Zo moesten deelnemers zelf aangeven of ze een avond- of ochtendmens waren. Die definitie kan verschillen. Ook heeft de studie geen rekening gehouden met de plaats waar de deelnemers zich bevonden en het seizoen van het moment. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Avondmens? Dan vliegen de pondjes eraan