Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

India stopt gratis internetproject van Facebook

23 december 2015 21:44 Aangepast: 04 augustus 2017 00:52
Beeld © AFP

Autoriteiten in India hebben het project van Facebook om mensen in het land gratis toegang te geven tot het mobiele internet stopgezet.

Met het Facebook-programma Free Basic kunnen mensen in India gratis maar beperkt gebruik maken van het internet. Het programma is onderdeel van Internet.org, een ambitieus plan van het sociale netwerk om miljarden mensen die nog geen toegang hebben tot het internet een aansluiting te geven.

Netneutraliteit
Maar volgens de telecomautoriteit kan het project in strijd zijn met de netneutraliteit, die regelt dat al het internetverkeer hetzelfde behandeld moet worden. Gratis toegang bieden tot bepaalde internetdiensten, inclusief toegang tot Facebook, terwijl er voor andere diensten wel betaald moet worden zou die regels kunnen schenden, bericht The Times of India. De telecomautoriteit van het land heeft Reliance Communications, die het project voor Facebook in India uitvoert, opgedragen het project stop te zetten.

Volgens critici in The New York Times zou Facebook gebruikers weghouden bij de concurrentie door het gratis aanbieden van een selectie van diensten. In India kunnen gebruikers van het programma bijvoorbeeld gratis zoeken via Microsoft's zoekmachine Bing, maar moeten ze betalen om te zoeken via Google.

Zieltjes winnen
Techbedrijven als Google en Facebook zien ontwikkelingslanden als India als een grote nieuwe markt en doen erg hun best om op dit soort manieren nieuwe gebruikers te winnen. Gratis internet aanbieden is een van de strategieën die hiervoor wordt ingezet.

In India hebben naar schatting zo'n 1 miljard mensen geen internet en de meesten zullen voor het eerst online gaan via goedkope nieuwe telefoons.

De manier waarop grote Amerikaanse techbedrijven nieuwe doelgroepen willen bereiken is al een tijdje een zorg van de Indiase overheid. Een netneutraliteitscommissie die aangesteld werd door de regering stelde afgelopen juli al vast dat contentproviders als Facebook niet moet worden toegestaan te fungeren als poortwachters van de internettoegang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore