Buitenland

Wie autisme heeft, leeft gemiddeld 16 jaar korter

18 maart 2016 14:10 Aangepast: 18 maart 2016 14:17
Archieffoto Beeld © ANP

Autisme is niet alleen een vervelende psychische stoornis, mensen met autisme hebben ook een veel lagere levensverwachting dan andere mensen. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek in Zweden.

Mensen met autisme leven liefst 16 jaar korter dan gemiddeld, blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The British Journal of Psychiatry.

Epilepsie en zelfdoding
Voor het onderzoek door het Karolinska Institute werden de medische gegevens van 27.000 mensen met autisme onderzocht en vergeleken met 2,7 miljoen andere mensen. Mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking sterven zelfs 30 jaar eerder, op een gemiddelde leeftijd van 39. Bij die groep is epilepsie de belangrijkste doodsoorzaak. 

Mensen met autisme zonder verstandelijke beperking sterven gemiddeld 12 jaar eerder, op een leeftijd van 58 in plaats van 70. Bij die groep zijn hartproblemen de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding. 

Onzichtbare crisis
Onderzoeker Tatja Hirvikoski​ noemt de uitkomsten van het onderzoek 'schokkend en frustrerend'. Ze vindt dat er snel meer onderzoek gedaan moet worden om meer duidelijkheid te krijgen. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wat het verband is tussen autisme en epilepsie. 

De Britse organisatie Autistica is bezig 10 miljoen pond in te zamelen voor aanvullend onderzoek. De organisatie noemt het probleem 'een enorme onzichtbare crisis'. 


Thumbnail

Nederlands onderzoek


De Nederlandse Vereniging voor Autisme is betrokken bij een groot Nederlands onderzoek: het Nederlands Autisme Register. Volgens woordvoerder Joli Luickx blijkt daaruit dat 50 procent van de mensen met autisme daarnaast ook andere psychische problemen heeft, zoals depressieve klachten, stemmingswisselingen of een burn-out. 

En zelfdoding komt meer voor bij mensen met meerdere psychische klachten. Het verband tussen autisme en epilepsie komt nog niet naar voren uit het Nederlandse onderzoek. 

Meer bekendheid
Luijckx vindt het goed dat er meer aandacht komt voor bijkomende psychische problemen bij mensen met autisme. "Vaak worden die problemen nog niet herkend. En als ze niet herkend worden, kunnen ze ook niet worden behandeld. Het is goed en belangrijk om dat duidelijk te maken."

Op 2 april begint de Autismeweek in Nederland. "Niet voor niets is het thema dit jaar 'sport en bewegen'. Daar is bewust voor gekozen, omdat meer bewegen goed is voor het psychisch welbevinden van mensen met autisme en bijkomende problemen."

10 jaar lang van specialist naar specialist

De 46-jarige Roeland Verschuur heeft tien jaar lang gezocht naar wat er mis met hem was. Als kind mocht hij meestal al niet mee doen met voetballen en ook gym was een drama. Toen hij 20 was, beleefde hij een onrustige tijd: men dacht dat hij overspannen was. Daarna ging het beter. Hij trouwde, had een goede baan, mooie auto en eigen huis. Maar in 1996 kreeg hij een psychose en daarna gleed hij steeds verder af.

"Ik heb ongelooflijk veel diagnoses gehad: epilepsie, depressief, ADHD, debiel, bipolaire stoornis, sociale fobie. Door de misdiagnoses volgde ik volkomen nutteloze therapieën. Ook kreeg ik medicijnen, die mijn problemen alleen maar verergerden. Ik bleef maar het gevoel houden dat er iets niet klopte."

Roeland kreeg uiteindelijk in 2012 de diagnose autisme. "Toen vielen de puzzelstukjes op hun plek. Nu ik weet waar mijn problemen vandaan komen, begin ik voor het eerst in mijzelf te geloven. Ik heb nog wel veel te verwerken. Ik weet nu ook wat ik het meest mis: ik mis verbinding. Ik heb geen natuurlijk overzicht, ik ben voortdurend stukjes kwijt. En ik weet nu eindelijk waardoor het komt."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore