Ga naar de inhoud
Buitenland

'Trump stapt uit klimaatakkoord Parijs'

Archieffoto. Beeld © AFP

President Donald Trump heeft volgens Amerikaanse media definitief besloten zijn land terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse nieuwssite Axios. Trump zegt zelf over een paar dagen zijn beslissing bekend te maken.

Trump wil zelf nog niet op de zaken vooruitlopen. Hij reageert op Twitter dat hij 'binnen een paar dagen' zijn beslissing bekend zal maken.

ZIE OOK: 'Trump schrapt klimaatakkoord om Amerikaanse banen te beschermen'

Een Witte Huis-correspondent van CBS News zegt dat hij bevestiging heeft gekregen dat Trump bondgenoten heeft ingelicht over het besluit uit het verdrag te stappen. 

Door het klimaatverdrag te ondertekenen, spraken in 2015 bijna 200 landen af om de opwarming te beperken tot 1,5 graad Celsius. Zo kunnen de effecten van klimaatverandering, zoals de stijgende zeespiegel en het extremere weer, beperkt blijven. 

Klimaatverandering

Trump heeft al eerder duidelijk gemaakt dat hij niet gelooft in klimaatverandering, en dat hij zich terug wilde trekken uit het klimaatverdrag. Verschillende Europese leiders hebben geprobeerd hem op andere gedachten te brengen, omdat ze bang zijn dat de actie ook invloed heeft op het klimaatbeleid van andere landen.

Hoewel het verdrag in april vorig jaar door 150 landen werd ondertekend, betekent dat niet dat al die landen zich ook aan het verdrag zullen houden. Het verdrag treedt namelijk pas in werking als 55 landen, die samen verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de totale broeikasgasuitstoot in de wereld, het verdrag geratificeerd hebben. De VS is verantwoordelijk voor ruim 14 procent van de totale uitstoot.

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, tweeten als Trump:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws.