Ga naar de inhoud
Buitenland

'Trump schrapt klimaatakkoord om Amerikaanse banen te beschermen'

Beeld © AFP

President Donald Trump wil dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapt om de Amerikaanse industrie te beschermen. "Hij wil het Amerikaanse bedrijven niet moeilijker maken, hij wil banen behouden. Zo kijkt hij naar alles", zegt correspondent Erik Mouthaan.

"Trump is ervan overtuigd dat hij de economie kan laten groeien door bedrijven vrij baan te geven", zegt Mouthaan. "Zijn voorganger Obama zou het bedrijven moeilijk hebben gemaakt met milieuregels. Trump wil het voor ondernemingen makkelijker maken, zo min mogelijk in de weg leggen."

ZIE OOK: 'Trump stapt uit klimaatakkoord Parijs'

Ook twijfelt de president, zoals meerdere Republikeinen, of de klimaatverandering wel echt is en of de gevolgen echt zo ernstig zijn als wetenschappers zeggen. Een meerderheid van 61 procent van de Amerikanen wil volgens peilingen het klimaatakkoord behouden, maar dat is niet de achterban van Trump, zegt Mouthaan.

Milieuregels autoindustrie versoepelen

"Trump regeert voor de 40 procent van de Amerikanen die achter hem staat. Het gaat hem erom om Amerikanen aan het werk te houden. Het gaat om staalindustrie en kolenmijnen. Trump wil ook de milieuregels die Obama heeft opgelegd aan de autoindustrie versoepelen om de Amerikaanse autofabrikanten te helpen. Langetermijndenken zit niet in het dna van de Amerikaanse politiek."

Het opzeggen van het klimaatakkoord zal de VS internationaal isoleren. Naast de VS doen ook landen als Syrië en Nicaragua niet mee aan het akkoord. 

Californië trekt eigen plan

Dat het Witte Huis het klimaatakkoord wil schrappen betekent niet dat de VS als geheel afstand doet van maatregelen om klimaatsverandering tegen te gaan. "Twaalf staten zijn bezig met eigen klimaatakkoorden", zegt Mouthaan. "Californië zegt 'wij trekken ons niets aan van Washington'. De staat heeft 36 miljoen inwoners en een grote economie. Die kan in zijn eentje milieueisen opleggen. Dat zal ook in andere staten gebeuren."

Overigens is het plan om 'Parijs' op te zeggen ook binnen het Witte Huis niet onomstreden. Trumps politieke adviseurs Jared Kushner en Gary Cohn en Trumps dochter Ivanka zijn tegen het opzeggen van het klimaatakkoord.