Buitenland

Davos: wat levert de topconferentie eigenlijk op?

20 januari 2017 15:07 Aangepast: 29 juli 2017 03:30
Premier Mark Rutte tijdens een paneldiscussie met onder meer de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt. Beeld © EPA

Awareness, het roer moet om, miljarden dollars aan fondsen om ontbossing te bestrijden en, oja, Shakira en Forest Whitaker kregen een prijs. De jaarlijkse ontmoeting tussen regeringsleiders en captains of industry is bijna voorbij, tijd om de balans op te maken.

Op de site van het World Economic Forum (WEF) vinden we een indrukwekkende lijst persberichten en onze collega's schreven er het internet en de krant mee vol: uitspraken, waarschuwingen, goede voornemens en initiatieven te over in het Zwitserse Davos.

Initiatieven en plannen

Zo gaat de Universiteit van Californië samenwerken met het WEF om oceanen en wat er in leeft te beschermen. Dat is een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en hard nodig: oceanen leveren jaarlijks 2,5 biljoen op aan producten en goederen

Een ander groots aangekondigd initiatief is het plan van dertien grote (fossiele) bedrijven om in de komende vijf jaar bijna 10 miljard euro aan de uitrol van waterstoftechnologie als brandstof te investeren. En Noorwegen beloofde een fonds op te richten dat in 2020 400 miljoen dollar bevat om daarmee ontbossing tegen te gaan. 

Schaduw van brexit en Trump

De conferentie werd verder overschaduwd door de harde brexit die de Britse premier Theresa May op dinsdag aankondigde. Haar poging om in Davos wat van de scherpe kantjes af te halen, mislukte faliekant, schrijft The Guardian. 

Bankpresident Jamie Dimon (JP Morgan) zag in de brexitplannen zelfs een voorbode voor het uiteenvallen van de EU, onze eigen Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem waarschuwde dat de Britse economie decennia terug in de tijd geworpen wordt. Zijn chef Rutte op zijn beurt gebruikte het podium in Davos om Italië en Frankrijk op te roepen om te gaan hervormen, schrijft NRC Handelsblad. 

Thumbnail

En passant trapte de Chinese president Xi Jinping het vriendschapsjaar met Zwitserland af. (Beeld: EPA)

Absolute eyecatcher van Davos was de Chinese president Xi Jinping, die in zijn speech een lans brak voor globalisering: "Niemand heeft baat bij een handelsoorlog", was zijn boodschap (vooral gericht aan Donald Trump). China deed overduidelijk een nieuwe gooi naar het leiderschap van de wereld, mede dankzij de afwezigheid van de regeringsleiders van de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland.

Thumbnail

Alibaba-baas Jack Ma en IOC-chef Thomas Bach wisselden cadeau's uit. (Beeld: EPA)

En waar Xi zich uiteraard diplomatiek opstelde, ging Alibaba's Jack Ma er met gestrekt been in. De VS zou meer naar zichzelf moeten kijken, reageerde hij op Trumps hint om importheffingen voor Chinese producten te verhogen. De deplorabele infrastructuur van de VS is volgens hem onder meer te wijten aan dertig jaar oorlog voeren ter waarde van zo'n 14 biljoen dollar, schrijft CNBC.

Over Trump gesproken: bankiers denken dat hij er in ieder geval in zal slagen om Wall Street weer 'great again' te maken, zelfs als hij de strenge bankenregels die president Obama heeft doorgevoerd intact zal laten. 

Beroemdheden geëerd

Behalve al deze waarschuwingen en goede voornemens werden ook enkele beroemdheden in het zonnetje gezet. Zangeres Shakira kreeg een Chrystal Award voor haar inzet voor kinderen, acteur Forest Whitaker voor zijn rol als vredestichter namens de VN. Als laatste beroemdheid kreeg ook Anne-Sophie Mutter een award, de violiste helpt met haar stichting jonge artiesten. 

Thumbnail

De drie winnaars van de Chrystal Awards: Shakira, Whitaker en Mutter. (Beeld: EPA)

Veel échte deals worden er trouwens niet gesloten op de bijeenkomst in het Zwitserse bergdorpje. Doel is vooral om in zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. "Davos is bedoeld om de banden aan te halen, niet per se om heel veel deals te sluiten", legt een woordvoerster van premier Rutte uit.

Thumbnail

Premier Rutte, enthousiast als altijd. (Beeld: EPA)

"Alle afspraken worden vooraf gemaakt, ingepland en voorbereid. En er zijn korte, spontane ontmoetingen in de wandelgangen", vertelt zij. "Rutte gaat daarheen om Nederland op de kaart te zetten, het World Economic Forum heeft een hele hoop relaties opgeleverd op politiek en economisch vlak", blikt zij terug op de conferentie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore