Ga naar de inhoud
Grote schietpartij San Bernardino

Apple weigert FBI te helpen om iPhone terrorist te kraken

Beeld © San Bernardino County Sheriff's Department

Apple ziet het absoluut niet zitten om de beveiliging van een iPhone te kraken voor de FBI. De Amerikaanse recherche wil toegang tot de telefoon van een van de 'San Bernardino-schutters' die in december 14 mensen doodschoten in Californië.

Een rechter bepaalde gisteren dat Apple de FBI speciale software moet leveren die een bepaalde veiligheidsencryptie kan kraken. Maar Apple weigert dat

Het technologiebedrijf zegt dat het een 'gevaarlijke achterdeur' in zijn systeem moet bouwen. "De overheid heeft ons gevraagd om iets dat we niet hebben en iets dat we te gevaarlijk vinden om te creëren.''

Misbruik door criminelen
Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, zegt Apple.

"Als de techniek eenmaal is gemaakt, kan het telkens weer worden gebruikt, op alle apparaten. Het zou hetzelfde zijn als een moedersleutel die honderden miljoenen sloten kan openen, van restaurants en banken tot winkels en huizen. Geen redelijk persoon zou dat acceptabel vinden."

Alle gegevens gewist
Om meer te weten te komen over de schutter, Syed Farook, willen rechercheurs van de FBI zijn telefoon uitpluizen. Maar dat kan niet, omdat ze nog niet door de beveiliging heen zijn. Als ze het te vaak proberen, zorgt ingebouwde software ervoor dat alle gegevens worden gewist.

Syed Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik schoten op 2 december vorig jaar in het Californische San Bernardino 14 mensen dood. De twee terroristen werd later doodgeschoten door de politie.

Meer op rtlnieuws.nl: