Buitenland

Wereldwijd gaan belastingdiensten schimmige constructies onderzoeken

04 april 2016 06:47 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Het gebouw in Panama City waarin de firma Mossack Fonseca is gevestigd Beeld © EPA

In verschillende landen zijn onderzoeken begonnen die verband houden met de zogenoemde Panama Papers, miljoenen documenten die topvoetballers, acteurs en heel veel staatshoofden linken aan belastingparadijzen.

Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland bekend te kijken naar de gegevens. Kranten uit verschillende landen publiceerden gisteravond de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ze baseerden zich op informatie uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co.

Australië
De Australische belastingdienst zegt meer dan 800 klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking. "De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven'', waarschuwde de dienst.

België
Ook de Belgische minister Johan Van Overtveldt van Financiën maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.
Zeker 732 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. "In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden", zegt een woordvoerder van de minister.

Nieuw-Zeeland
Ook de belastingdienst in Nieuw-Zeeland is op zoek naar informatie over burgers die regelingen hebben getroffen via het Panamese bedrijf. Burgers die belastingregels hebben overtreden, worden opgeroepen zichzelf aan te geven.

Panama
De Panamese regering heeft al laten weten mee te werken aan juridische procedures die voortkomen uit het onderzoek.

Meer op rtlnieuws.nl:
Messi, Jackie Chan en president Oekraïne: dit zijn de namen uit de Panama Papers

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van