Buitenland

Messi, Jackie Chan en president Oekraïne: dit zijn de namen uit de Panama Papers

03 april 2016 22:53 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Stervoetballer Lionel Messi wordt ook genoemd. Beeld © AFP

Topvoetballers, acteurs en heel veel staatshoofden: ze worden allemaal door het Panama Papers-onderzoek gekoppeld aan buitenlandse nepbedrijven op belastingparadijzen. Een beknopt overzicht van de geopende beerput.

1. De vertrouwelingen van Poetin
De Russische president wordt aan de schandpaal genageld door de onderzoekers. Uit de gelekte documenten blijkt dat de vertrouwelingen van Vladimir Poetin systematisch geld wegsluizen naar brievenbusfirma’s. Een van de vrienden van Poetin, de cellist Sergej Roldoegin, die ook de peetvader is van Poetins oudste dochter, wordt genoemd als één van de spilfiguren. Wat verder opvalt zijn de vele onbetrouwbare leningen van soms honderden miljoenen dollars die voortdurend heen en weer worden geschoven. Totale geldstroom: 2 miljard dollar.

2. Lionel Messi
​Hij kwam al eerder in Spanje onder vuur te liggen en opnieuw is het raak: stervoetballer Lionel Messi wordt in één adem genoemd met belastingontduiking. De Argentijnse speler van topclub FC Barcelona en zijn vader waren eigenaar van het Panamese bedrijf Mega Star Enterprises Inc dat door Panama Papers een nepbedrijf wordt genoemd. Hiermee zouden grote geldbedragen naar belastingparadijzen zijn doorgesluisd.

3. ​De president van Oekraïne
Extra pikant is de naam van Petro Porosjenko. Woensdag is het Oekraïne-referendum, maar nu wordt onthuld dat de president van Oekraïne al jaren actief is in belastingparadijzen. Al in 2010 duiken er verdachte transacties op via de Britse Maagdeneilanden.  Ook de door Porosjenko opgerichte Amsterdamse bv Roshen Europe wordt genoemd. 

4. Veel meer staatshoofden
Het rijtje namen hier is uitgestrekt. Wat te denken van de volgende staatshoofden: de president van Argentinië Mauricio Macri, de IJslandse premier Sigmundur Gunnlaugsson, familieleden van zeker acht leden van het Chinese Politburo, onder wie de schoonbroer van de Chinese president Xi, de familie van president Alijev van Azerbeidzjan en die van de Pakistaanse premier Nawaz en ga zo nog maar even door.    

5. Jackie Chan
Ook de naam van Jackie Chan valt op. De 61-jarige acteur, stuntman en zanger uit Hongkong heeft volgens de uitgelekte gegevens de afgelopen jaren liefst zes schermvennootschappen opgericht. Of deze ook daadwerkelijk voor het ontduiken van belasting zijn gebruikt, is onduidelijk. 

6. Nepcontracten FIFA
​Natuurlijk kan ook de FIFA niet ontbreken op dit lijstje. De wereldvoetbalbond ligt al langere tijd onder vuur vanwege corruptie en fraude en ook in de Panama Papers komt de FIFA uitgebreid aan bod. Onder meer de naam van de oud-voorzitter van de UEFA Michel Platini duikt op, net als die van voormalig FIFA-vicevoorzitter Eugenio Figueredo en één van de leden van het ethische comité van de FIFA, Juan Pedro Damiani.

Meer bij rtlnieuws.nl:
Panama Papers: Poetin sluist miljarden weg via belastingparadijzen

RTL Nieuws / Chris Koenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore