Buitenland

Panama Papers: advieskantoor ontkent alles

04 april 2016 05:16 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © AFP

De wereld in is rep en roer over de zogenoemde Panama Papers, maar het bedrijf waar het allemaal om draait, zegt van niks te weten.

Het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca & Co ontkent ook maar iets te maken hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Integendeel, het bedrijf zegt juist slachtoffer te zijn van computercriminaliteit.

Hacken is een misdrijf
Volgens medeoprichter Ramón Fonseca Mora, voormalig adviseur van president Juan Carlos Varela, is de gelekte informatie voor een gedeelte afkomstig uit zijn kantoor. "We zijn gehackt. Dat is een misdrijf.''

Fonseca zegt dat zijn kantoor meer dan 240.000 bedrijven heeft opgericht. Een 'overgrote meerderheid' daarvan zou worden gebruikt voor 'legale doeleinden'.

Kennen eindklanten niet
Volgens Fonseca houdt zijn organisatie zich bezig 'met het maken van juridische structuren voor tussenpersonen zoals banken, advocaten, accountants en fondsen'. "Zij hebben hun eindklanten die wij niet kennen." Alle klanten van Mossack Fonseca zouden inmiddels op de hoogte zijn gesteld van het 'probleem'.

Het Panamese bedrijf kwam vol in de schijnwerpers te staan toen kranten uit verschillende landen informatie publiceerden uit de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Het kantoor zou voor klanten bedrijven vestigen in belastingparadijzen.

Bezit van een offshorebedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendommen openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van