Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Premier IJsland treedt af na onthullingen in Panama Papers

05 april 2016 17:52 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
De IJslandse premier Gunnlaugsson. Beeld © AFP

De premier van IJsland Sigmundur Gunnlaugsson is afgetreden vanwege de onthullingen in de Panama Papers over de belangen die zijn vrouw heeft in drie IJslandse banken. Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de ruim 11 miljoen gelekte documenten het veld ruimt.

Dat meldt de Britse omroep BBC. Eerder vandaag vroeg de premier nog aan president Ólafur Ragnar Grímsson om het parlement te ontbinden en zo nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. Die weigerde dat, hij wilde eerst praten met de coalitiepartijen. 

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt door Sigurdur Ingi Johannsson, de nummer twee binnen Gunnlaugssons Progressieve Partij en de huidige minister van Landbouw en Visserij. De partij zal Johannsson voordragen aan de coalitiepartners als nieuwe premier.

Persoonlijk belang
Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de recessie omvielen. De premier steunde een beweging die schuldeisers van deze banken, waaronder Nederland, wilde uitbetalen. Daardoor had hij tevens een persoonlijk belang bij uitbetaling van schulden.

Via het bedrijf, Wintris, zouden de premier en z'n vrouw miljoenen dollars aan inkomen aan het zicht van de IJslandse fiscus hebben onttrokken. Tienduizenden IJslanders gingen gisteren de straat op om te protesteren tegen de premier. 

Bekijk hier de opzienbarende reactie van staatssecretaris Wiebes op het nieuws:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore