Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Panama beledigd: 'Wij zijn geen belastingparadijs'

06 april 2016 01:41 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
De Panamese minister Alvaro Alemán Beeld © AFP

Panama is absoluut geen belastingparadijs, en wie dat beweert, zoals de Franse regering doet, beledigt het land. Dat zegt de Panamese minister Alvaro Alemán.

Panama mag niet als zondebok worden gebruikt , beklemtoont Alemán in een reactie op de publicatie van de 'Panama Papers'. Deze documenten laten tot in details zien wat het Panamese financieel en juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co. heeft uitgevoerd bij het helpen oprichten van offshorefirma's voor talrijke klanten.

Onverantwoord en respectloos
Alemán vindt niet alleen de uitlatingen van Parijs niet kunnen, ook die van de voorzitter van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), José Angel Gurría, zijn 'onverantwoord en respectloos'. Gurría noemt Panama een van de laatste grote weigeraars als het gaat om het verstrekken van informatie over zwart geld.

De Panamese regering had liever gezien dat de affaire de Mossack Fonseca Papers was genoemd, omdat daar de problemen liggen. Mossack Fonseca heeft aangekondigd alles in het werk te stellen de schuldigen, die de informatie over klanten hebben ontfutseld aan de firma, op te sporen en te vervolgen. "Een aanval van hackers is een zware misdaad'', liet Ramón Fonseca, medeoprichter van het adviesbureau, weten.

Een aantal Panamezen vindt dat het land ten onrechte verdacht wordt gemaakt als de grote spelbreker in de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Ze vragen zich af waarom de speurders naar zwart geld en bijvoorbeeld Gurría van de OESO niets zeggen over de nieuwe Amerikaanse belastingparadijzen, met name Nevada, Wyoming en Zuid-Dakota.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore