Buitenland

Apple haalt bezem door App Store vanwege malware

21 september 2015 08:40 Aangepast: 21 september 2015 15:21
Beeld © Bloomberg

Apple verwijdert een kleine honderd apps uit de App Store, waar mensen apps voor hun iPhone en iPad kunnen downloaden. De apps waren geïnfecteerd met malware waarmee kwaadwillenden onder andere wachtwoorden buit konden maken.

Apple is bezig om de besmette apps te verwijderen. Het is voor het eerst dat App Store op zo'n grote schaal is aangevallen. 

Vooral Chinese apps
De apps die besmet waren met malware, zijn voornamelijk in China ontwikkeld. De ontwikkelaars wisten waarschijnlijk niet dat ze malware aan de apps toevoegden. Tijdens het maken van de apps, dat gebeurt met het programma Xcode, werd de malware toegevoegd. De ontwikkelaars hadden het Xcode-programma via onofficiële Chinese servers gedownload, en niet via de officiële Apple-website. Deze Chinese Xcode-versie was besmet met malware, die vervolgens de apps besmette.

Volgens beveiligingsbedrijven zijn honderden miljoenen mensen de dupe. IT-beveiliger Palo Alto Networks heeft een lijst opgesteld met alle besmette apps. Het gaat bijvoorbeeld om chat-app WeChat (600 miljoen gebruikers) en taxi-app Didi Kuaidi. Ook apps die buiten China populair zijn, zoals CamCard en WinZip, zijn getroffen. De grootste verrassing? De Chinese variant van Angry Birds 2 (versie 2.2.1) is ook besmet. Of ook de Europese versie besmet is, is nog niet bekend.

Geïnfecteerde apps verwijderen
Als je één van de besmette apps op je iPhone of iPad hebt staan, is het verstandig om deze direct te verwijderen. De malware wordt dan ook van je toestel verwijderd. Je kunt nog eventueel je wachtwoorden wijzigen die je de afgelopen tijd op je iPhone of iPad hebt ingevoerd bij een wit venster dat verscheen. Deze witte vensters waren waarschijnlijk door de malware opgeroepen.

De ontwikkelaars van de apps zijn ook op de hoogte gesteld van de malware. Onder andere WeChat heeft zijn app al geüpdatet door de app met de officiële versie van Xcode te maken. WeChat 6.2.6 en hoger, die nu te vinden is in de App Store, is wel veilig.

Wie achter de aanval zit, is niet duidelijk. Het is aannemelijk dat een hackersgroep de malware verspreidt om gevoelige informatie buit te maken, zoals wachtwoorden voor diensten als PayPal.

Meer op rtlnieuws.nl:
Games met confederatievlag uit App Store verwijderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore