Buitenland

FBI gaat iPhone terrorist mogelijk kraken zónder hulp Apple

22 maart 2016 05:30 Aangepast: 01 augustus 2017 01:00
Tegenstanders van het FBI-verzoek laten zich horen Beeld © AFP

Apple ziet het absoluut niet zitten om de beveiliging van een iPhone te kraken voor de FBI. Dan maar zonder hulp van Apple, zegt de FBI nu.

Justitie in Amerika heeft de hulp van het technologiebedrijf mogelijk niet meer nodig om een iPhone van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. Een derde partij heeft aan de FBI een potentiële methode voor ontgrendeling laten zien, aldus justitie. De openbare aanklager heeft daarom gevraagd de hoorzitting die vandaag gepland staat niet door te laten gaan, meldt The New York Times.

Betrouwbaarheid
Rizwan Farook schoot in december 14 mensen dood in Californië. Justitie wil in het kader van het strafrechtelijk onderzoek de informatie uit zijn telefoon. De nieuwe methode kan uitkomst bieden. "Onderzoek moet eerst aantonen of het een betrouwbare methode is die de data op de iPhone niet in gevaar brengt. Als dat zo is, is de hulp van Apple niet meer nodig'', meldt justitie.

Het technologiebedrijf weigert mee te werken aan de ontgrendeling, omdat het bedrijf bang is dat hackers gebruik gaan maken van de software waarmee de toestellen gekraakt kunnen worden. Apple kreeg veel steun van andere techbedrijven. Whatsapp en Google spraken openlijk hun steun uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore