Buitenland

AIVD-rapport: Mannen bij IS moeten martelen, vrouwen moeten kinderen baren

12 januari 2016 22:30 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12
Fragment uit een IS-propagandavideo. Beeld © CNN

Mannen die naar het gebied van terreurbeweging IS reizen om mee te doen aan de jihad, krijgen een militaire training en moeten altijd paraat staan om het kalifaat te verdedigen. Daarbij voeren ze geregeld executies, martelingen en verkrachtingen uit.

Dat meldt de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD in het rapport 'Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld' [pdf]. Het verslag is gebaseerd op inlichtingen uit het strijdgebied van IS die zijn binnengekomen sinds het kalifaat in juni 2014 werd uitgeroepen.

Trouwen en kinderen krijgen
Van vrouwen die naar IS-gebied reizen, wordt verwacht dat ze zo snel mogelijk trouwen en kinderen krijgen, schrijft de AIVD. Ook moeten ze nieuwe vrouwen ronselen − vaak familie of vriendinnen − en worden sommigen ingezet bij de religieuze zedenpolitie van IS, de Al Khansaa-brigade.

Kinderen worden in het territorium van IS dagelijks geconfronteerd met dood en verderf, staat in het AIVD-rapport. Op dit moment zijn daar minstens 70 Nederlandse kinderen, van wie een derde daar is geboren. Kinderen worden door IS ingezet in propagandavideo's waarin ze getuige zijn van executies, of zelf een executie uitvoeren. Wapentraining is er voor jongens vanaf 9 jaar, schrijft de AIVD, en meisjes moeten vanaf die leeftijd gesluierd over straat.

Aantrekkingskracht blijft
De veiligheidsdienst zegt dat de omstandigheden in IS-gebied erbarmelijk zijn, maar dat de aantrekkingskracht van het kalifaat door propaganda blijft bestaan. Het rapport is opgesteld om daar tegenwicht aan te bieden, zegt de AIVD. Hieronder wat letterlijke citaten uit het rapport.

Het dagelijks leven bij ISIS

Wie naar ISIS afreist, maakt willens en wetens de keuze om zich bij een terroristische groepering aan te sluiten die iedereen buiten ISIS als 'ongelovig' wegzet en op dagelijkse basis excessief geweld toepast. Na aankomst worden ISIS-leden geacht hun leven letterlijk en figuurlijk te geven voor het voortbestaan van de 'staat'. Door propaganda op internet te volgen en door contact met ISIS-leden in Syrië weten de meeste uitreizigers voorafgaand aan hun reis dat ISIS dergelijke verwachtingen van ze heeft.

Veruit de meeste mensen die besluiten om naar ISIS in Syrië of Irak af te reizen denken ook een reëel beeld te hebben van het leven dat ze te wachten staat. De werkelijkheid valt echter vaak tegen. Wat vooral westerse jihadisten tegenstaat, is het dagelijks leven in een oorlogsgebied. Zo is het erg zwaar om te leven met de angst voor bombardementen. Ook het leven met slecht eten, ondermaatse huisvesting en gebrekkige gezondheidszorg is voor veel uitgereisde jihadisten en hun gezinnen een zware beproeving.

(...)

Mannen bij ISIS
Bij aankomst in ISIS-gebied worden mannen gescheiden van vrouwen en eventuele kinderen. Alle mannen doorlopen een specifiek traject bij binnenkomst. Elke man die uitreist naar ISIS-gebied moet trouw zweren aan ‘kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi. Dit maakt hem ISIS-lid en verplicht hem om bevelen van ISIS op te volgen. Voordat hij echter toegang krijgt tot ISIS-gebied, wordt de nieuwe rekruut uitgebreid ondervraagd, om te controleren of hij geen spion is. Daarnaast krijgt hij een opleiding waarin hij in het gedachtegoed van ISIS onderwezen wordt. Als hij definitief tot ISIS is toegelaten, krijgt de man een militaire en fysiek zware training van enkele weken, waarbij onder meer aan bod komt hoe hij met vuurwapens om moet gaan.

(...)

Vrouwen bij ISIS
Een vrouw die uitreist naar het kalifaat doorloopt niet het strenge traject waaraan ISIS mannen onderwerpt. Net als voor de meeste andere jihadistische groeperingen, is voor ISIS de rol van de vrouw nadrukkelijk anders dan die van de man. Toch wordt van vrouwen in ISIS-gebied verwacht dat zij zich actief voor de groepering inzetten. Primair draait het hierbij om zo snel en zo veel mogelijk kinderen te krijgen. Vrouwen dienen hun zoons op te voeden tot ISIS-strijders. Dochters dienen op hun beurt met strijders te trouwen en met hetzelfde doel als hun moeder kinderen te krijgen.

Uit: Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld

Meer op rtlnieuws.nl:
Jongen van 12 ontsnapte uit trainingskamp IS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore