Buitenland

VS investeert miljarden in zelfrijdende auto

15 januari 2016 11:36 Aangepast: 03 augustus 2017 19:40
Beeld © EPA

De Amerikaanse overheid steekt de komende tien jaar 4 miljard dollar in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Dat heeft de Amerikaanse minister van Transport, Anthony Foxx, bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat zelfrijdende auto's zo snel mogelijk de weg op kunnen.

Om dat voor elkaar te krijgen zijn er een paar grote horden te nemen, zo zijn er geen duidelijke regels voor zelfrijdende auto's. Volgens autofabrikanten is dat een groot obstakel in de ontwikkeling van dit soort auto's. 

Washington wil nu met fabrikanten samenwerken om landelijke regels op te stellen voor auto's zonder chauffeur. Nu gelden in verschillende staten uiteenlopende regels. De VS steekt ook geld in testprogramma's voor zelfrijdende auto's, meldt de Wall Street Journal.

Verantwoordelijkheid
Ook wil Foxx onderzoeken of er nieuwe wetten nodig zijn voor het geval dat er een ongeluk gebeurt met een zelfrijdende auto. Wie is verantwoordelijk voor de schade of letsel? De minister wil slepende rechtszaken voorkomen door nu al regels te maken.

Volgens Foxx zijn zelfrijdende auto's de manier om het aantal verkeersdoden terug te brengen. Ook denkt hij dat zelfrijdende auto's efficiënter zijn en dat ze minder files veroorzaken.

Toekomstmakers besteedde eerder een volledige uitzending aan de zelfrijdende auto. Bekijk 'm hier:

In Z in Zaken ook aandacht voor de zelfrijdende auto met trendwatcher Vincent Everts. De uitzending begint om 16:30 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore