Ga naar de inhoud
Buitenland

Slimme truc: Australiërs cashen met gezamenlijke verkoop huizen

Beeld © Getty

25 inwoners van Sydney hebben gezamenlijk hun huizen in de verkoop gezet en verviervoudigen daarmee de waarde van hun woningen. De truc: afzonderlijk zouden hun huizen 'maar' 1 miljoen dollar opbrengen, maar gezamenlijk zijn de huizen, die in een aaneengesloten gebied liggen, 100 miljoen dollar waard.

Eén van de bewoners vertelt aan de Sydney Morning Herald dat er plannen waren om een metrostation dicht bij hun wijk te bouwen. "We wisten al langer dat het plan er lag, maar realiseerden ons niet dat het station zo dicht bij onze huizen zou komen."

Appartementencomplexen
"Een paar mensen die hier wonen, begrepen direct dat rondom het metrostation veel grond nodig zou zijn. Veel ontwikkelaars willen daar appartementencomplexen bouwen, dus werd de grond waarop wij wonen plotseling veel meer waard. Toen ging de bal rollen."

Sommige bewoners wonen er al meer dan 25 jaar, en toch kwamen ze gezamenlijk tot hun besluit. "Iedereen wist dat onze straat heel anders zou worden omdat het gebied op de schop gaat voor het metrostation. Het was allemaal heel emotioneel, maar uiteindelijk hebben we besloten onze huizen allemaal tegelijk te verkopen."

Populaire strategie
Door die zet verdienen de 25 bewoners veel meer aan de verkoop van hun huis dan ze anders hadden gedaan. In Sydney wint de strategie aan populariteit. Vorig jaar besloot een groep van 20 bewoners hun huizen ook al samen te verkopen, waarmee ze de waarde van hun huizen verdrievoudigden. 

Voor de makelaars in het gebied is het minder leuk. Meestal zijn die verantwoordelijk voor verkopen als deze, maar ze worden nu buitenspel gezet en missen daardoor belangrijke inkomsten.