Buitenland

Arabische landen verbreken banden met Qatar vanwege terrorisme

05 juni 2017 07:26 Aangepast: 27 juli 2017 23:00
Koning Salman bin Abdulaziz al-Saud van Saudi-Arabië Beeld © EPA

Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen doen Qatar in de ban omdat het land contacten heeft met terroristen en de regio 'destabiliseert'.

Alle diplomatieke relaties zijn verbroken. Diplomaten uit Qatar hebben 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken uit. Er geldt onder meer een reisverbod van en naar het land. Zo heeft vliegtuigmaatschappij Etihad alle vluchten van en naar Qatar gecanceld. 

Volgens het staatspersbureau van Saoedi-Arabië is het besluit genomen om het koninkrijk te beschermen 'tegen de gevaren van terrorisme en extremisme'. Het land riep andere landen op hetzelfde te doen en heeft de grenzen met de golfstaat gesloten.

Moslimbroederschap

Het Saoedische koninkrijk vindt dat Qatar sjiitische militanten steunt die ook bescherming krijgen van aartsvijand Iran. Zij zouden actief zijn in Bahrein en in het oosten van Saoedi-Arabië. Bahrein liet tevens als reden voor het besluit weten dat Doha zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden van Bahrein.

Volgens Egypte steunt Qatar de Moslimbroederschap die door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi wordt gezien als een terreurbeweging. De organisatie claimt zelf vredelievend te zijn. Egypte sluit onder meer zijn havens en vliegvelden voor Qatarese transporten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore