Panama Papers

Panama Papers: Poetin-clan sluist miljarden weg via belastingparadijzen

03 april 2016 20:56 Aangepast: 31 juli 2017 22:00
Beeld © AFP

Een gigantisch datalek in de administratie van een Panamese belastingfirma zou aantonen hoeveel vermogende mensen geld witwassen in belastingparadijzen. De Russische president Vladimir Poetin wordt genoemd, maar ook stervoetballer Lionel Messi.

Kranten in veel verschillende landen hebben gisteravond tegelijkertijd resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Ruim 400 journalisten van meer dan 100 internationale media, waaronder de Nederlandse kranten Trouw en FD, werken hierin samen.

Het onderzoek wordt Panama Papers genoemd en is gebaseerd op ruim 11,5 miljoen documenten, e-mails en spreadsheets uit de gelekte administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca & Co. Hieruit blijkt onder meer hoe verschillende Nederlandse brievenbusfirma's zijn gebruikt voor smeergeld van voetbalbond FIFA.

Geheime constructies onthuld
Het bedrijf helpt zijn klanten met het vestigen van bedrijven in belastingparadijzen. Door de uitgelekte administratie hebben de journalisten vaak kunnen achterhalen welke personen zich achter de door Mossack Fonsea opgerichte vennootschappen verschuilen. Vaak ook met welk doel deze bedrijven zijn opgezet.

De organisatie achter het megalek is International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ). Zij kwamen in het verleden met meer onderzoeken over belastingparadijzen. Dit nieuwe onderzoek is echter vele malen groter.

Belasting ontduiken
Zo wordt duidelijk hoe vertrouwelingen van president Poetin gebruikmaken van deze offshore-bedrijven. In zijn geval zou het gaan om het stallen van zeker 2 miljard dollar.

Ook tientallen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici blijken actief te zijn in belastingparadijzen, zoals de premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, de president van Oekraïne Petro Porosjenko en de staatshoofden van Argentinië, Saoedi-Arabië en Azerbeidzjan.

Verder worden ook sporters, onder wie FC Barcelona-voetballer Lionel Messi genoemd. Hij en zijn vader waren eigenaar van het Panamese bedrijf Mega Star Enterprises Inc dat door Panama Papers een nepvennootschap wordt genoemd voor het doorsluizen van inkomsten naar belastingparadijzen. Er loopt overigens al een Spaans onderzoek voor fiscale fraude naar de stervoetballer. Messi zou hiervoor in het ergste geval twee jaar celstraf kunnen krijgen.

Illegale praktijken
Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendommen openbaarmaken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.

De samenwerkende media beloven de komende dagen met meer onthullingen te komen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore