Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Panama Papers

Premier IJsland toch aan de kant

07 april 2016 06:15 Aangepast: 31 juli 2017 21:30
Beeld © EPA

De regeringspartijen in IJsland hebben minister van Visserij en Landbouw Sigurur Ingi Johannsson uitgeroepen als de nieuwe premier.

Hij is een partijgenoot van minister-president Sigmundur David Gunnlaugsson, die door onthullingen uit de Panama Papers moest aftreden. Verkiezingen lijken nu afgewend, al denkt de oppositie daar anders over.

Met de aanstelling van Johannsson komt een eind aan de verwarring die er er was over het premierschap. Gunnlaugsson was weliswaar teruggetreden, maar liet doorschemeren dat hij na verloop van tijd wilde terugkeren. Johannsson zou vervolgens het premierschap hebben willen aanbieden aan de coalitiepartner van hun Progressieve Partij, de Onafhankelijkheidspartij.

Nieuwe verkiezingen
De oppositie bereidde een motie van wantrouwen voor en eiste nieuwe verkiezingen. Volgens de Piratenpartij zijn regering en oppositie nu overeengekomen voor dit najaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Uit de Panama Papers bleek dat Gunnlaugssons vrouw via een offshorebedrijf in een belastingparadijs belangen had in IJslandse banken. Dat bracht hem in ernstige verlegenheid, te meer omdat hij met zijn pleidooi voor het terugbetalen van buitenlandse schuldeisers van die banken dus zijn eigenbelang zou hebben verdedigd.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore