Ga naar de inhoud
Internationale kritiek

Nacht vol luchtaanvallen op Rafah, Israël meldt bevrijding twee gijzelaars

Luchtaanvallen op Rafah. Beeld © AFP

Israël heeft afgelopen nacht meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah, de stad in het zuiden van de Gazastrook aan de grens met Egypte. Het Palestijnse gezondheidsministerie onder controle van Hamas meldt volgens persbureau Reuters dat daarbij zeker 37 doden zijn gevallen.

Het Israëlische leger meldde rond 03.00 uur lokale tijd dat het een reeks aanvallen had uitgevoerd op 'terreurdoelen' in het zuiden van Gaza. Tijdens de aanval zou het leger twee gijzelaars hebben bevrijd. Het zou gaan om Fernando Simon Marman (60) en Louis Har (70). Naar schatting worden nog ongeveer honderd gijzelaars door Hamas vastgehouden.

Inwoners van Rafah melden aan persbureau Reuters dat Israël vliegtuigen, tanks en schepen heeft ingezet bij de aanvallen. Twee moskeeën en verschillende huizen zijn volgens de inwoners geraakt.

Internationale druk

De Israëlische plannen om Rafah binnen te vallen waren al door premier Benjamin Netanyahu aangekondigd. Hij gaf afgelopen vrijdag opdracht om Rafah te ontruimen vanwege de aanstaande aanval. Hij stelde dat mensen naar plaatsen ten noorden van Rafah konden vluchten, waar Hamas zou zijn verdreven. Die plaatsen zijn alleen ernstig beschadigd door Israëlische luchtaanvallen.

Internationale
Lees ook:
Internationale druk op Israël neemt toe nu leger aan de poorten van Rafah staat

De internationale druk op Israël nam door de aanvalsplannen toe. De premier van Nieuw-Zeeland, Chris Luxon, deelde dit statement over de aanval: "Palestijnse burgers kunnen niet de prijs betalen van de poging van Israël om Hamas te verslaan."

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hanneke Bruins Slot sprak zich ook uit tegen de plannen; zij vreesde dat er veel burgerslachtoffers zouden vallen.

Rafah wordt sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas overspoeld met Palestijnse vluchtelingen, die uit het noorden van Gaza zijn verdreven door het Israëlische leger. Veel delen van Gaza zijn verwoest. Naar schatting verblijven meer dan 1.5 miljoen mensen in Rafah.

Rutte opnieuw naar Israël

Demissionair premier Mark Rutte reist opnieuw af naar Israël en de Palestijnse gebieden. Het is de derde keer dat hij een bezoek aan de regio brengt sinds het uitbreken van de oorlog. Hij zal daar aandringen op een onmiddellijke gevechtspauze en vrijlating van alle gijzelaars.

Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober, toen Hamas Israël binnenviel en daar meer dan 1200 mensen vermoordde, zijn er aan Palestijnse kant volgens het Palestijnse gezondheidsministerie onder controle van Hamas meer dan 28.100 doden gevallen.

Ruim een maand geleden werd Rafah al overspoeld met vluchtelingen. Wij maakten daar toen deze video over:

Eén toilet voor 700 mensen: Rafah compleet vol met vluchtelingen Gaza

02:36
Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas is uitgebroken, vluchten veel mensen naar het zuiden, in de hoop op een dak boven hun hoofd.