Ga naar de inhoud
86 procent

Meerderheid Amerikanen vindt zowel Biden als Trump te oud voor tweede termijn

Biden eerder deze week ik het Witte Huis. Beeld © SIPA Press France

Een flinke meerderheid van de Amerikanen vindt president Joe Biden te oud voor nog een termijn als president. Dat blijkt uit een peiling van ABC News en onderzoeksbureau Ipsos: maar liefst 86 procent van de Amerikanen oordeelt dat de 81-jarige Biden te oud is.

Volgens de peiling wordt ook de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump door een meerderheid te oud bevonden voor een nieuwe termijn als president. In het geval van de 77-jarige ex-president is de meerderheid wel kleiner: 62 procent.

Politieke voorkeur belangrijk

Het onderzoek laat zien dat de politieke voorkeur van kiezers doorslaggevend is in hun oordeel over de twee kandidaten. Zo vindt 73 procent van de Democraten Biden te oud, terwijl slechts 35 procent van de Republikeinen Trump te oud noemt. Van de kiezers zonder partijvoorkeur acht 91 procent Biden te oud; 71 procent zegt hetzelfde over Trump.

'Mijn
Lees ook:
'Mijn geheugen is prima', zegt Biden, maar verwart dan Mexico met Egypte

De resultaten van de nieuwe peiling zijn wellicht beïnvloed door een rapport van de Republikeinse speciale aanklager Robert Hur, dat vorige week verscheen. Daarin concludeerde deze dat Biden niet hoeft te worden vervolgd om het slordig omgaan met geheime documenten tussen 2017 en 2020, toen hij geen vicepresident meer was en nog geen president was. In het rapport werd de suggestie gewekt dat Bidens mentale geschiktheid niet meer optimaal zou zijn. De Democratische vicepresident Kamala Harris noemde het rapport 'politiek gemotiveerd'.

De week sprak RTL Nieuws met hersenonderzoeker Erik Scherder, die zegt dat hij geen reden ziet om te denken dat Biden ongeschikt zou zijn voor een tweede termijn.

Erik
Lees ook:
Erik Scherder over geheugenverlies Biden: 'Geen reden tot paniek'