Ga naar de inhoud
Russische oppositie

Navalny 'verplaatst uit gevangenis', maar veel onduidelijk: 'Situatie zeer zorgwekkend'

Aleksej Navalny tijdens een eerder zitting via videoverbinding vanuit de strafkolonie waar hij gevangen wordt gehouden. Beeld © Editorial / AFP

Grote zorgen om de Russische Kremlincriticus Aleksej Navalny. Het lukt inmiddels al zes dagen niet om contact te krijgen met de man die bekendstaat als de belangrijkste criticus van president Vladimir Poetin. "Wanneer iemand in die omstandigheden zes dagen spoorloos is, dan is dat zeer zorgwekkend", zegt correspondent Olaf Koens.

De 47-jarige Navalny zit sinds 2021 gevangen. Tot vandaag was dat vlak bij het stadje Vladimir, zo'n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Vandaag lieten de autoriteiten aan de medestanders van Navalny weten 'dat hij niet langer een ingezetene van die gevangenis is'. Waar Navalny zich nu wel bevindt en hoe het met hem gaat, is onbekend.

"Het positieve was eerst dat we wisten waar hij was, maar dat weten we nu dus niet meer", zegt Koens. "Er is eerder gespeculeerd over dat hij verplaatst zou zijn, want dat gebeurt vaker met politiek gevangenen. Vaak worden ze dan diep in Siberië weggestopt, waar ze helemaal ver verwijderd zijn van familie en advocaten."

'Elektriciteitsproblemen'

Navalny was de afgelopen zes dagen niet aanwezig in een rechtszaak die tegen hem loopt. Normaal gesproken was hij via een videoverbinding aanwezig, maar de afgelopen dagen lukte dat niet. "Die videoverbinding is eigenlijk de enige manier om een teken van leven te krijgen van Navalny."

Volgens de autoriteiten van de gevangenis waar hij vastzat, zou dat hebben gelegen aan elektriciteitsproblemen. Het zou al die tijd niet gelukt zijn om de elektriciteit te herstellen.

"Die claims over niet werkende elektriciteit zijn niet bepaald geloofwaardig", zegt Koens. De onzekerheid over het lot van Navalny komt op het moment dat Poetin heeft bevestigd volgend jaar te willen worden herkozen. Navalny had een belangrijke rivaal bij de verkiezingen kunnen zijn.

"We weten dat het slecht gaat met Navalny", zegt Koens. "We hebben al zes dagen lang niets van hem vernomen en dat terwijl hij medische zorg nodig heeft. Hij krijgt die slechts beperkt."

Goelag

Aleksej Navalny werd eerder dit jaar veroordeeld tot een verblijf in een beruchte isoleercel voor minstens twaalf maanden. In september kreeg hij nog eens 19 jaar celstraf die bovenop de 11 jaar kwam die hij al in een strafkamp moest uitzitten. 

"Die strafkampen zijn ervoor gemaakt om mensen te breken", weet Koens. "Zowel mentaal als fysiek. Het zijn eigenlijk de gevangenissen uit de Sovjettijd. Die plekken hebben niet een geweldige modernisering gezien. We kunnen eigenlijk wel stellen dat Navalny vastzit in de Goelag."

Drie
Lees ook:
Drie advocaten Russische oppositieleider Navalny opgepakt

"Het is zeer treurig dat er geen perspectief in deze zaak zit", zegt Koens. "De naasten van Navalny hopen vooral dat hij overleeft. Er is op dit moment geen enkele manier denkbaar dat hij in de komende jaren ergens vrijkomt namelijk."

Bekijk ook: Ex-gevangene over strafkamp Navalny: 'Moeilijk uit te houden'

02:14
Een ex-gevangene vertelt over de plek waar Navalny eerst werd vastgehouden.